Élet-Stílus

Átadták a filmszemle díjait

admin
admin

2006. 02. 08. 07:25

Díjkiosztó ünnepségen a Millenáris Teátrumban Bozóki András kulturális miniszter átnyújtotta Pálfi Györgynek, a szemle játékfilmes fődíjasának a nemzetközi zsűri által odaítélt elismerést.

A sokkoló, szokatlanul naturalisztikus képei miatt a közönséget megosztó Taxidermia a zsűri indoklása szerint kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelezett fiatalos és fantáziagazdag látomás. A rendező azt mondta, filmje ötéves, iszonyatosan kemény vállalkozás eredménye. “Egy kicsit valóban szélsőségesen fogalmaz a film, de nem durvább mint az esti híradó”. A hatásokat játékfilmes elemekkel erősítették meg – nyilatkozott az ünnepség után Pálfi György a sajtónak.

Az idén először külföldi szakemberekkel kiegészült öttagú játékfilmes zsűri tagja, Manuel Grosso, a sevillai filmfesztivál igazgatója azt mondta, kimondottan provokatív, friss filmeket kerestek és az a benyomásuk, hogy a magyar rendezők között nagyok sok a kísérletező típusú alkotó.

Janisch Attila, a szemletanács elnöke megköszönte a közönségnek, hogy nem hagyta eltéríteni figyelmét az alkotók jelenéről, a bemutatott filmekről. Értékelése szerint szeretnivaló filmek születtek és nagy visszatérések történtek. Azt is megemlítette, a jövő évi szemlét nemsokára elkezdik szervezni, újdonság lesz, hogy két fődíjat ítélnek majd oda, lesz egy műfaji filmdíj is.

Az ünnepségen – amelyen a filmes szakma képviselői, közéleti személyiségek vettek részt – átadták a játékfilmes, a dokumentumfilmes, a tudományos-ismeretterjesztő és a kísérleti-kisjátékfilmes zsűri által megítélt díjakat, okleveleket. Ugyancsak kiosztották a különdíjakat, közöttük a diákzsűri Zöld Holló Díját, a filmplakát-verseny díját, továbbá a külföldi kritikusok szavazata alapján eldöntött Gene Moskowitz-díjat, valamint a közönségdíjat.

Az esélyegyenlőségi díjat Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter nyújtotta át Tóth Artinnak az Érintettek II. – Patrik című filmjéért.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter adta át a kísérleti film kategória fődíját a nagy tapsot kapott Halász Péternek Herminamező – Szellemjárás című filmjéért.

A Mozisok Országos Szövetségének díját, illetve az Országos Rádió és Televízió Testület különdíját átvevő Koltai Lajos, a 2005-ben legmagasabb nézőszámot elért Sorstalanság című film rendezője elmondta: az alkotás a világon jelen van. Olaszországban 80 kópiával kezdték vetíteni, Amerikában “91 százalékos a kritikai fogadtatása”; hamarosan bemutatják Angliában, Franciaországban és Ausztráliában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.