Élet-Stílus

Lágyszívű nők, bosszúálló férfiak

Mások szenvedése láttán a néző agyában is aktivizálódik a fájdalomközpont, tehát a szó szoros értelmében véve is létezik az együttérzés. Míg a nők mindenkivel együtt tudnak érezni, a férfiak csak az arra érdemesnek tartott személyekkel éreznek együtt, a számukra ellenszenves egyedek esetében káröröm uralkodik el rajtuk - derítették ki brit és amerikai neurológusok.

Tania Singer londoni kutató munkatársaival mágneses rezonancia tomográf (MRT) segítségével figyelte a kísérleti személyek agyát. Az érzékeny és pontos berendezés lehetővé tette, hogy a külső hatással gyakorlatilag egy időben azonnal képet kapjanak az aktív agyterületekről. Kutatásaikról a Nature amerikai tudományos folyóiratban számoltak be.

A kísérletsorozatban 16 férfi és 16 nő vett részt. Az első szakaszban két beépített színésszel capitaly társasjátékot játszottak. Az egyik színész becsületesen játszott, a másik csalt. A játék végére kialakult róluk a vélemény, hogy az egyik jó ember, a másik pedig önző csirkefogó. A második szakaszban közvetett módon jelezték a kísérleti személynek, hogy a becsületes illetve a gazember játékos fájdalmat érez.

A jelzés pillanatában készült CT-felvételekről kiderült, hogy a becsületes játékossal mindenki együtt érzett, erről tanúskodott az agyukban aktivizálódott fájdalomközpont. A nők a csirkefogó szenvedése láttán ugyanezt érezték, a férfiak viszont nem: náluk nem a fájdalomközpont, hanem a jutalomközpont villant fel a képen. A gazember szenvedése láttán a férfiak a szó szoros értelmében kárörömöt, elégtételt éreztek, úgy gondolták, az illető megérdemelte. A nőknél a káröröm központ csak nagyon ritkán villant fel.

A kísérlet félreérthetetlenül igazolta, hogy igazak a mesék a lágyszívű nőkről és a bosszúálló férfiakról. Az is érthető, hogy ősidők óta férfiak a bírák és az ítéletvégrehajtók. Nem éreznek szánalmat, sőt a jogos büntetés kiszabása örömöt okoz nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik