Élet-Stílus

Bioenergia a főváros szennyvizéből

admin
admin

2006. 02. 08. 17:19

Az orosz-ukrán gázvita miatti gázhiány ráirányította a figyelmet az alternatív energiára, amelynek egyik fajtáját, a bioenergiát, nagy mennyiségben hasznosítják a dél-pesti szennyvíztisztítóban - jelentette ki Demszky Gábor.

A főpolgármester elmondta, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. dél-pesti telepén hat éve állítanak elő bioenergiát, biogázt szennyvízből és ételmaradékból. Tavaly 9 ezer MW elektromos energiát és 11 ezer MW hőenergiát állítottak előami 85 százalékban biztosítja a telep áramszükségletét.


A Budapesten keletkező napi több mint 500 ezer köbméter szennyvízből 65 ezer a dél-pesti tisztítóműbe kerül, ahol különböző technológiai eljárásokkal biogázt állítanak elő, amit gázmotor-generátor alakít át elektromos árammá. Az eljárás során keletkező kellemetlen szagot, bűzt bioszűrővel semlegesítik, és így óránként 28 ezer köbméter tiszta levegő kerül a szabadba. A lebontott iszapot pedig komposztálásra használják fel.

Palkó György, a csatornázási művek vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a Budapesten keletkező szennyvíznek 46 százalékát tisztítják. A csepeli központi szennyvíztisztító elkészültével, 2010-től, több mint 90 százalékra nő ez a mennyiség, teljes körűvé pedig ugyancsak ebben az évben, a dél-budai regionális szennyvíztisztító elkészültével válik a budapesti szennyvizek tisztítása.


A dél-pestihez hasonló biogáz-előállító rendszer kezdi meg működést jövőre az észak-pesti szennyvíztisztítóban is, ennek alapkövét már évekkel ezelőtt lerakták, a közbeszerzési, illetve a szakhatósági engedélyezési eljárás időigényessége miatt azonban csak jövőre készül el – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.