Élet-Stílus

A Winchesterek alkonya

"Ha egy pisztolyos férfi találkozik egy puskás férfival, a pisztolyos halott ember" - hangzott el az Egy maréknyi dollárért című olasz westernben. A jövőben megnyugodhatnak a pisztolyosok: bezárás fenyegeti a Winchestert, a történelem leghíresebb ismétlő puskáját gyártó, másfél évszázados múltú üzemet.

Tulajdonosa, a US Repeating Arms már csak 200 embert foglalkoztat, holott a második világháború idején még 19 ezren dolgoztak a gyárban. A 2006-os katalógus ajánl ugyan még egy különlegesen pontos modellt, a WSM 325-öst, de bejelentették, hogy ez lesz az utolsó, bezárnak, mert az üzem nem termel már profitot. Történészek és gyűjtők összefogva tiltakoznak, mondván, ezt nem tehetik, hisz a puska az amerikai nemzeti kulturális örökség része.

A Winchester 1857-ben született New Havenben: William Wirt Winchester, egy helyi gazdag kereskedő fia megvette a Volcanic Repeating Arms üzemet és a saját nevét adta neki. A puska, amely akkor a legjobb volt a piacon, a polgárháború keresett fegyvere lett. Washington a győztes északi csapatokat szerelte fel vele, majd később a Nyugat lovas egységeit.

A puska mítoszát tovább erősítették a világkonfliktusok, a filmek és a televízió. A 60-as években például nagy sikert aratott a Puskás ember, főszerepben Chuck Connorsszal, aki állítólag Leonyid Brezsnyev egykori szovjet vezető kedvenc western-színésze volt. De ott volt a colt mellett a legnagyobb klasszikus westernekben is: a Hatosfogattól A hét mesterlövészen át a Volt egyszer egy vadnyugatig.

A vállalkozást 1981-ben családi tragédiák miatt eladták az Olin Corporationnek, amely ötezerre csökkentette az alkalmazottak számát, aztán továbbadta a mostani tulajdonosoknak. Ha bezárják, a város és a Yale Egyetem ott működő részlege biotechnológiai vállalkozást tervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik