Élet-Stílus

Kényszerszünet a Széchényi könyvtárban?

A megszokott egy helyett akár két hónapig is zárva tarthat nyáron az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), mivel állami juttatásaik tervezett csökkentése miatt nincs elegendő pénz a gyűjtemény működtetésére - mondta Monok István főigazgató.

Újabb beszerzések nélkül is 530 millió forintra van szükség az OSZK fenntartására, ám a 130 milliósra tervezett idei saját bevételükhöz a jelenlegi elképzelések szerint csak 340 milliós állami jutatás társulna, amihez ehhez még legalább 140 millióra volna szükség, „hogy nullán legyünk” – mondta a főigazgató.

„Ha nem változik az előirányzat, hosszabban be kell zárnunk” – mondta, megjegyezve, a nyári szünet egyhónapos meghosszabbításával 40 millió forintot takaríthatnának meg, „lényegesen tehát ez sem változtatna a helyzeten”. Monok István egyben felhívta arra is a figyelmet: mivel az elmúlt fél évben kétötödével megemelkedett látogatószám jelentős hányadát diákok adják, nem megoldás, ha előbbre hozzák a nyitvatartási idő végét. Szólt arról is: anyagi nehézségeik miatt évek óta kiadják a megőrzésre javasolt köteteket is, mivel nincsen keretük arra, hogy egy példányt csak a raktárnak tegyenek félre.

A főigazgató elmondta: a nap folyamán konzultált Bozóki Andrással: a nemzeti kulturális örökség minisztere „további türelmet kért a végleges költségvetési számok kialakításáig”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik