Élet-Stílus

Angliába repülnek a magyarok

Tavaly becslések szerint több mint 230 ezer magyar látogatott el Nagy-Britanniába, s ezzel a szigetország lett honfitársaink legnépszerűbb repülős úti célja. A turisták száma az idén akár 30 százalékkal is nőhet.

Az idén várhatóan harminc százalékkal emelkedhet a Nagy-Britanniába utazó magyarok száma – mondta a brit turisztikai hivatal, a Visit Britain nemrég megnyitott magyarországi képviseletének vezetője, Gődény Gábor. Becsléseik szerint a magyar utasok száma tavaly meghaladta a 230 ezer főt. A Visit Britain 2005 első felében 51 százalékos emelkedést regisztrált az előző év hasonló időszakához képest, online felmérései és a Budapest Airport Rt. statisztikái pedig azt mutatják, hogy a repülővel külföldre induló magyarok körében a legnépszerűbb úti cél Anglia volt.

A növekedés dinamizmusának megőrzése azon múlik, hogy a fapados légitársaságok tudnak-e kapacitást bővíteni az idén. Ugyanakkor fontos lenne egy közvetlen skót desztináció elindítása is, hiszen Edinburgh és Glasgow látványosságai a vezető szerint újabb nagy lendületet adhatnak a piacnak. Hangsúlyozta: az idei növekedésben kiemelkedő szerepet játszhat a Ryanair Sármelléket Londonnal összekötő járatának tavaszi indulása.

Hazánk jelenleg is egyike annak a tíz országnak, amelynek a Nagy-Britanniába irányuló utasforgalma nemzetközi viszonylatban is a legdinamikusabban emelkedik – mondta Gődény Gábor. Az olcsó légi járatoknak köszönhetően a lengyel és a cseh utazók száma mutatta a legdinamikusabb bővülést. Amíg a közép-európai régióban főleg a fiatalok aktívak, addig Oroszországból elsősorban a jelentős vásárlóerejű utasok látogatnak a szigetországba. Eközben az Egyesült Államokból és a Nyugat-Európából érkezők száma ma már alig nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik