Élet-Stílus

Nincsenek további elbocsátások az Opelnél

A General Motors tetemes veszteségei és drasztikus költségcsökkentési programja ellenére az amerikai cég nem tervez további leépítéseket európai érdekeltségénél azon felül, amit már tavaly bejelentettek – közölte a Focus magazinban a GM Europe elnöke, Carl-Peter Forster.

A General Motors 1999 óta veszteséges Európában, s európai foglalkoztatottjainak egyötödét le akarja építeni. Ez körülbelül 12 ezer embert érint, a legtöbbet Németországban: mintegy tízezer főt, a németországi foglalkoztattak körülbelül egyharmadát.

Hosszas egyezkedés után az Opel és a GM tavaly márciusban olyan megállapodásra jutott, hogy 2010-ig nem zárnak be üzemeket Németországban, illetve más európai országban. Nem, lesznek tömeges elbocsátások, hanem különféle megoldások keretében válnak meg munkásaiktól 2007-ig.

Körülbelül három és fél ezer Opel-munkás a korkedvezményes nyugdíjazás mellett döntött, 4500-an vállalták, hogy önkéntesen és nagyobb összegű végkielégítéssel távoznak. Ehhez a csoporthoz csatlakozna még 1500 munkás 2007-ig Bochumból. A végkielégítésekre a GM mintegy 750 millió eurót fordít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik