Élet-Stílus

Konferencia a kémiai biztonságról

Háromnapos tanácskozást rendeztek Dubaiban a kémiai biztonság javítása szempontjából fontos Nemzetközi Vegyianyag-Kezelési Stratégia (SAICM) elfogadására, amelynek hétfői záró napján Persányi Miklós, a zöld tárca vezetője is részt vesz.

A tanácskozáson véglegesítik a stratégiát – amelynek kidolgozásáról 2002-ben az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) Kormányzó tanácsának rendkívüli ülésén határoztak – és annak három alapvető dokumentumát, a magas szintű nyilatkozatot, az átfogó szakpolitikai stratégiát, és a globális cselekvési tervet. A stratégia a vegyi anyagok egészségügyi és környezeti szempontból való megfeleléséről, kezeléséről szól.

A SAICM megalkotását Magyarország a kezdetektől fogva támogatta, a program előkészítő ülésein magyar delegáció is részt vett. Azt, hogy a nemzetközi stratégiából adódóan kell-e, és milyen plusz költségekkel kell számolni az országoknak, most még nem lehet tudni. Magyarországon a kémiai biztonság területén a kormányzati munkamegosztásnak megfelelően az első helyi felelős az egészségügyi tárca, de a környezet-egészségügy és a környezetvédelem kapcsolódási pontjai okán a zöldtárca is szerepet kap a kémiai biztonság növelésében.

A miniszteri viták – amelyen részt vesz Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is – három fő téma köré csoportosulnak. Az energia és környezetvédelem kapcsolata, a turizmus és környezetvédelem kapcsolata, illetve a vegyi anyagok témája köré. Ez utóbbi keretében a miniszterek megerősítik a vegyianyag-konferencián elfogadott stratégiát, valamint véleményt cserélnek a kémiai biztonság és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről, az UNEP szerepéről a Stratégia végrehajtásában, illetve a kémiai biztonság iránti elkötelezettség biztosításáról nemzetközi szinten más szektorokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik