Élet-Stílus

Hidrogénautók Európa útjain

2008-tól 158 hidrogén meghajtású járművet próbálnak ki Európa négy régiójában. A járműveket postások és önkormányzati alkalmazottak használják majd.

Néhány éven belül 30 robogó, 34 motoros kerekes szék, 44 haszongépjármű, 10 minibusz és más hidrogénnel működő jármű szeli majd Európa útjait – olvasható a Le Monde francia napilap szombati számában.

Postások, önkormányzati alkalmazottak suhannak majd a járműveken Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország néhány tartományában. A Hychain–Minitrans-projektet az ipari és orvosi gázokat gyártó és forgalmazó nemzetközi vállalat, az Air Liquide nemzetközi csoport indította útjára 2005. január 31-én Brüsszelben.

A projekt – melynek során széles körben tesztelik majd az alternatív üzemanyaggal működő járműveket – megoldást kínál arra a problémára is, ami egy régi energiaforrás újjal történő leváltásával jár: az új üzemanyag, a hidrogén tartályokban hozzáférhető lesz.

A 36,7 millió eurós beruházást részben az Air Liquide, részben pedig az Európai Bizottság finanszírozza. Európának a kiotói egyezményben vállaltak szerint 2020-ig 20 százalékosra kell csökkentenie a fosszilis üzemanyagok felhasználását. A Hychain-terv ennek igen hatékony eszköze lehet. Amennyiben a hidrogén egy napon a benzin helyébe lép, a hidrogéngyártás területén több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező Air Liquide az energiaipar óriásává nőheti ki magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik