Élet-Stílus

Ha olvad a jég, agresszívak a jegesmedvék

A jégtáblák késői kialakulása, a globális felmelegedés okolható a jegesmedvék agresszív viselkedéséért Oroszországban - vélekednek jelentésükben a Természetvédelmi Világalap szakemberei.

Oroszország sarkkörön túli részén januárban medvetámadásban halt meg egy kamasz fiú, három állatot pedig agresszivitása miatt le kellett lőni. A Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature – WWF) szakemberei szerint a jegesmedvék viselkedése szorosan összefügg a jégmezők olvadásával és közvetve a globális felmelegedéssel.

A jegesmedvék ugyanis gyakran a jégtáblákon „csónakázva” közelítik meg a szárazföldet, amikor zsákmányra vadásznak. Mivel azonban a jégtáblák később alakulnak ki, a jegesmedvéknek igen nagy távolságokat kell úszniuk, gyakran az életüket kockáztatva. Azok a ragadozók, amelyek végül elérik a szárazföldet, annyira kiéhezettek, hogy még a falvakba is bemerészkednek, és nekirontanak az embereknek.

A WWF 2003-ban nagyszabású tervbe kezdett az oroszországi jegesmedvék megmentéséért. A szervezet finanszírozza a Wrangel-szigeti rezervátumot, és különböző partszakaszok védetté tételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik