Élet-Stílus

Bozóki: idén 6,5 milliárd filmekre

A magyar filmművészet nagyon sikeres évet zárt 2005-ben, amit jelez az alkotók jó hírét öregbítő 104 külföldi trófea és 8 életműdíj is. A magyar filmművészetet újabb nyolcvanmillió forinttal támogatja az NKÖM.

Bozóki András csütörtökön a filmszemle keretében tartott tájékoztatóján elmondta, hogy csaknem 2700 alkalommal neveztek be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum- és animációs filmeket a nagyvilág több mint 400 nemzetközi fesztiváljára, és a nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba magyar alkotásokat. Ezzel megháromszorozódtak a tíz évvel ezelőtti fesztiválszereplések.

Megjelent a magyar filmművészetben egy új generáció, az új hullám – fogalmazott. Noha a filmlátogatottság a világtrendnek megfelelően Magyarországon is csökken, a magyar filmek nézőszáma tavaly tovább nőtt; a 2004-es 1,5 millió után 2005-ben 1,86 millió néző látogatott magyar filmalkotásokat. A magyar filmek közönségrészesedése a korábbi 6-7 százalékról 2004-ben 11, tavaly pedig 15 százalékra emelkedett.

Filmtörvény: több pénz

Bozóki András a jelenlegi kormányzati ciklus egyik legjelentősebb eredményeként jellemezte a külföldi filmes befektetéseket vonzó filmtörvényt. Megteremtődött a jogi környezet ahhoz, hogy „ugrásszerűen növekedhessen a külföldi produkciók által itt hagyott forintok mennyisége”, ami a magyar filmgyártás és bérmunka megújulásával jár. Az intézkedések eredményeként a külföldi gyártók pénzügyi kedvezményekhez juthatnak, ami a koprodukciók és a nemzeti filmek számára is többletforrásokat teremt.

A Nemzeti Filmiroda 2005-ben 2,8 milliárd forintról állított ki adóigazolást, összesen 167 magyar, külföldi és koprodukciós alkotás kapcsán, vagyis ekkora közvetett állami támogatásban részesült a magyar filmipar.

A filmtörvény megalkotása óta tizenötször több pénzt, 2005-ben 22,3 milliárd forintot költöttek Magyarországon filmgyártásra; ekkora összegben kaptak a magyar filmiparban működő és ahhoz kapcsolódó vállalkozások, szakemberek megrendeléseket.

Bozóki András azt mondta, hogy az állami költségvetés 2006-ban összesen 6,5 milliárd forintot szán a filmszakma közvetlen támogatására; ezzel az összeggel Magyarország az EU-országok között az első tízben foglal helyet. Az idei, 37. Magyar Filmszemlén az alkotások költségeiben a legnagyobb szeletet a 43 százalékos közvetlen és a 16 százalékos közvetett, összesen 2,5 milliárd forint állami támogatás jelenti.

Bozóki András arról is beszámolt, hogy a kormány benyújtotta a filmes vagyon és a filmjogok rendezését célzó törvénymódosítást. Az állami tulajdonban lévő, stratégiailag fontos cég, a Mafilm és a Magyar Filmlabor átkerül a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz. Ezenkívül az állami tulajdonú stúdiókban készült filmalkotások vagyoni jogait a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezelésébe adják.

Újabb támogatás, programcsomag

A tárca 25-25 millió forinttal támogatja a márciusban–áprilisban megrendezendő, nemzetközi versenyfilmes mustrává váló Titanic Filmfesztivált, illetve az őszi Pécsi Filmünnepet. A minisztérium tízmillió forinttal segíti a győri székhelyű Mediawave Alapítvány projektjét: a Nyitott Dokumentumfilm Archívum a rendszerváltó demokráciák dokumentumfilmjeinek összegyűjtését és nyilvánossá tételét szolgálja. A kulturális tárca ugyancsak tízmillió forinttal járul hozzá a Filmtörténet Online-projekt megvalósításához.

A magyar filmipar nemzetközi promóciója jegyében hatmillió forint támogatásban részesül a Film in Hungary 2006 című kiadvány, amelyet kézikönyvnek és adatbázisnak szánnak. A könyv a magyar filmipar – producerek, gyártók, forgalmazó cégek és finanszírozó intézmények – átfogó és részletes bemutatásán túl tájékoztat a filmtörvény nyújtotta lehetőségekről, a magyar film nemzetközi szerepléséről, átfogó képet ad a magyarországi forgatási lehetőségekről, helyszínekről. A kézikönyvet és a kapcsolódó honlapot a Los Angeles-i Location Expón és a cannes-i filmfesztiválon mutatják be.

Bozóki András bejelentette továbbá: ötmillió forinttal támogatnak különféle, fiataloknak meghirdetendő ösztöndíjprogramokat a forgatókönyvírás, produceri képzés és új technológiák alkalmazása terén. Az ösztöndíj az Európai Unió MEDIA-programján belüli intenzív kurzusokon, filmes képzési programokon való részvételt tesz lehetővé.

A miniszter egy új kitüntetésről is beszámolt: az általa alapított a Mozgókép Ifjú Mestere díjat idén először Gauder Áron rendező kapta a Nyócker című filmért. A díj a minőségi művészi teljesítmények elismerését célozza a pályakezdő alkotók között; egyszeri háromszázezer forintos juttatás jár vele. A díjat a filmszemle idején működő diákzsűri ajánlására adományozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik