Élet-Stílus

Biogázerőmű épül Tatabányán

Több mint ötmillió eurós beruházással egy biogázerőmű építésére készül Tatabányán egy háromtagú konzorcium. A tervező cég összesen nyolc hasonló magyarországi létesítmény építésének előkészítésében vesz részt, ezek költsége együttesen 40 millió euró – írja a Világgazdaság.

Zöld utat adott Tatabánya önkormányzata egy biogázerőmű építésének, amelyben nagyrészt háztartási eredetű szerves hulladékok hasznosításával állítanának elő villamos áramot. A létesítmény megvalósítására egy konzorcium állt fel, ennek tagjai közül a szakmai előkészületeket és a tervezési feladatokat a Duna Fejlesztési Kft. végzi, s az osztrák–magyar állami tulajdonban lévő cég szervezte meg a beruházást finanszírozó befektetői csoportot is.

Az előkészületek finanszírozásában fontos szerepe van a Consorg 90 Kft.-nek, a biogázerőmű működtetéséhez szükséges hulladékot és üzemeltetési tapasztalatokat pedig az AVE Magyarország Kft. adja. Emellett a konzorcium a létesítmény pontos helyszínét a helyi önkormányzattal együttműködve választja ki. Érsek Tibor, a Duna Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy 5-6 millió eurós beruházással megépülő létesítményben a beérkező szerves hulladékból évente 5-8 millió köbméter biogázt állíthatnak elő. Ennek hasznosításával egy 2-3 megawatt teljesítményű erőművet tudnak majd üzemeltetni. Érsek Tibor szerint optimális esetben az év második felében megkezdődhet az építkezés, s a próbaüzemeltetés is még az év vége előtt elindulhat.

Ezzel párhuzamosan a Duna Fejlesztési Kft. több hasonló létesítmény előkészítésében is részt vesz, így múlt héten határozott a biogázerőmű befogadásáról Csorna önkormányzata is. Emellett folynak az előkészületek Városföldön, Bólyon, Csongrádon, Tamásin, Tiszakeszin, valamint Nádudvaron is, továbbá egy biogázerőmű létesítésére készül az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. is a Duna Fejlesztési Kft.-vel együttműködve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik