Élet-Stílus

Több mint másfél milliárd kulturális vidékfejlesztésre

Az idén 1,6 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a kulturális infrastruktúra-fejlesztést szolgáló Közkincs-programot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

A tavalyi program tapasztalataira és sikereire alapozva az idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Közkincs-programot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma – mondta el szerdán Bozóki András kulturális miniszter. A keret másfél milliárd forintos keretű támogatott hitelkonstrukciót és 100 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást tartalmaz.

A térségi szintű pályázatokra a rendelkezésre álló keret háromszorosára pályáztak: 305 jelentkező összesen 540,7 millió forintot igényelt. A tavaly rendelkezésre álló 170,5 millió forint összesen 217 programterv megvalósítására adott lehetőséget.

A hitelprogram elsősorban a kistelepülések kulturális tereinek felújítására, infrastruktúrájának fejlesztésére szolgál, míg a 100 milliós támogatás a települések kulturális szolgáltatásainak továbbfejlesztését biztosító térségi szintű programok, valamint a népművészeti alkotóházak fejlesztését és programjainak támogatását célozza.

A tavalyi hitelprogramok révén összesen 154 önkormányzat újíthatja meg meglévő kulturális intézményét, egy kistérségben mozgókönyvtári szolgáltatást indítanak, és 35 ifjúsági klub újulhat meg.

A támogatott hitelkonstrukciót és vissza nem térítendő támogatást egyaránt nyújtó finanszírozási lehetőség tavaly is sikeres volt: 154 kulturális intézmény és 35 ifjúsági klub jutott forráshoz, valamint útnak indulhat egy mozgókönyvtár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik