Élet-Stílus

Nem várt profitnövekedés a Nissannál

Az európai és kínai autóeladások növekedésének köszönhetően a vártnál nagyobb lett a Nissan üzemi eredménye az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedében. A társaság az év egészében is a nyereség enyhe növekedését várja.

A Nissan – amelynek 44 százaléka a Renault tulajdona, és piaci értéke meghaladja az 50 milliárd dollárt – rácáfolt az elemzők várakozásaira: ők arra számítottak, hogy az üzemi profitráta nagyságát tekintve a világ legjövedelmezőbb autógyártója az egyedüli lesz a vezető japán autóipari vállalatok közül, amelynek kisebb lesz a harmadik negyedévi nyeresége az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben október–december között 5,2 százalékkal 219,62 milliárd jenre (1,86 milliárd dollárra) nőtt. Elemzők arra számítottak, hogy az üzemi eredmény 2,5 százalékkal, 203,5 milliárd jenre csökken.

Az adózott eredmény 0,6 százalékkal 134,98 milliárd jenre, az árbevétel 10 százalékkal 2,301 ezer milliárd jenre nőtt. Az üzemi profitráta 9,5 százalék volt, még így is viszonylag magas az iparágban, de alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 10 százalék.

Az értékesítés 0,4 százalékkal 819 240-re nőtt világszerte, Európában 25 százalékkal bővült, két legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban és Japánban viszont 7, illetve 19 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor fő versenytársai, a Toyota és a Honda rendületlenül tör előre az Egyesült Államokban, és sorra elhódítja az ügyfeleket a Fordtól és a General Motorstól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik