Élet-Stílus

Kézdi-Kovács Zsolt is jelentett

Szabó Istvánnal egy időben szervezte be 1957-ben az állambiztonság osztálytársát, Kézdi-Kovács Zsoltot is – derül ki a filmrendező 2002-ben írt, az Élet és Irodalom pénteki számában olvasható írásából. A vallomás több helyen összecseng a Szabó István által elmondottakkal.

Szabó Istvánt, Kardos Ferencet és Kézdi-Kovács Zsoltot egy színházi előadás szünetében tartóztatták le és vitték három Pobjedával a Budapesti Rendőr-főkapitányság akkori, Deák téri székházába – olvasható a filmrendező vallomásában.

Az akkor 21 éves főiskolai hallgató nem tudta, mivel vádolják, mert „semmi rendkívülit” nem csinált a forradalom alatt. A beszervezési ajánlat hatására így emlékszik vissza a filmrendező: „…fél évvel a levert forradalom után, tudtam, eleve egyenlőtlen küzdelem az egész. Én sosem voltam nagyon bátor, de itt hiába is lett volna bátorság. Tudtam azt is, hogy nem lenne erőm sem a veréseket kiállni, sem feladni azt, amit elértem: a főiskolát, a filmrendezőséget”.

Kézdi-Kovács Zsolt saját bevallása szerint nem emlékszik arra, mit jelentett: kerülte a konkrétumokat, és mindig általánosságban fogalmazott. Az állambiztonság már a főiskola utolsó éveiben sem tartott igényt jelentéseire, szintén ismeretlen okból. A nyolcvanas évek elején a Belügyminisztérium megpróbálta feléleszteni a kapcsolatot, de az akkor 50 éves felnőtt visszautasítását elfogadták – derül ki az ÉS-ben olvasható önvallomásból.

Összecseng Szabóval

Kézdi-Kovács Zsolt 2002-ben leírt vallomása sok ponton egybeesik a Szabó István által elmondottakkal. A közös letartóztatás és fogva tartás, valamint a beszervezés történetén túl Kézdi-Kovács is kiemeli főiskolai osztályuk szoros barátságát és összetartását, amelyet véleménye szerint beszervezésük sem változtatott meg. Kézdi-Kovács is hangsúlyozza: mindannyian tudták, hogy osztálytársuk, Gábor Pál a Köztársaság téren fegyverrel harcolt, de erről soha nem beszéltek.

Kézdi-Kovács hazatértekor szülein kívül Szabó István és Kardos Ferenc édesanyját is otthon találta; ők így tudták meg, hogy gyerekeik vélhetően hamarosan hazatérnek. A letartóztatottak a közös élmények ellenére soha nem beszéltek a történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik