Élet-Stílus

Katasztrófákhoz vezethet az illegális fakitermelés

A napokban két laoszi erdő fenntartható erdőgazdálkodás (FSC) minősítést kapott. Ma már világszerte több mint 50 millió hektárt tesz ki az egyik legismertebb nemzetközi tanúsítvánnyal, az FSC-vel rendelkező művelt erdők területe. Egyre többen ismerik fel, hogy az illegális fakitermelés ökológiai katasztrófákhoz vezethet.

A két, tanúsítvánnyal ellátott, egyenkét mintegy 50 000 hektár területű erdőség Laosz középső részén, Khammouane és Savannakhet tartományban található. Ez az első alkalom, hogy a délkelet-ázsiai országban ökológiai erdőgazdálkodás minősítést adtak ki. Az érintett erdőterület 11 környező falu lakossága számára a legföbb megélhetési forrást jelenti. A minősítés révén a helyi lakosság könnyebben bekapcsolódhat az ökológiai erdőgazdaságból származó termékek nemzetközi kereskedelmébe – áll a WWF közleményében.

FSC-tanúsítvány 1993 óta

Az FSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) az egyik legelterjedtebb nemeztközi minősítés, amely garananciát jelent az ökológiailag fenntartható gazdálkodásra és a helyi lakosság jogainak és érdekeinek figyelembevételére. Az FSC-t 1993-ban hozták létre természetvédelmi szervezetek, faipari vállalatok, erdőgazdaságok és helyi közösségek. A tanusítvány célja a világvilágviszonylatban zajló környezetpusztító erdőgazdálkodás visszaszorítása.

A független akreditált testülettől származó minősítés egyrészt garantálja, hogy az adott termék (fa- és papíráru) olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és erdő-újratelepítés során figyelembe veszik a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartását; ugyanakkor garantálja a helyi lakosság jogainak és érdekeinek figyelembevételét, illetve a döntéshozatalba való bevonásukat.

Magyarországon 140 ezer hektár erdő FSC-minősítésű

Az alapítás óta eddig összesen 60 ország kapcsolódott be, és mintegy 50 millió hektárnyi erdőterület nyert ilyen tanúsítványt; ebből 15 millió hektár Európa 21 országában található.

Magyarországon jelenleg három területen (Mecsek, Nyírség, Somogy) összesen mintegy 140 ezer hektáron folyik FSC-minősítésű erdőgazdálkodás.

Európában egyre többen gondolják úgy, hogy vásárlóként is szeretnének tenni valamit a természet és a helyi közösségek védelméért; ugyanakkor több nemzetközi (FSC, PEFC) és nemzeti minősítési (pl. Németországban Naturland) rendszer is létezik, amelyek között bizony néha nehéz eligazodni.

Az utóbbi években folyamatosan nő a fenntartható használatú erdők területe, ami egyrészt a piaci keresletnek, másrészt pedig annak tulajdonítható, hogy a bankok, biztosító társaságok az erdők tulajdonosaival, kezelőivel kötött biztosítási, hitelnyújtási szerződések esetén előnyként vagy feltételként tüntetik fel az FSC-tanúsítvány meglétét.

Illegális fakitermelés

Napjainkban az illegális fakitermelés és kereskedelem jelenti az erdők számára a legnagyobb veszélyt. A probléma elsősorban az Amazonas, Délkelet-Ázsia illetve Oroszország távol-keleti területein a legsúlyosabb, és sok esetben védett területeket is érint. A szakértői becslések szerint Oroszországban a kitermelt fa 50 százaléka, Indonéziában és Brazíliában pedig közel 80 százaléka illegális kitermelés útján kerül forgalomba. A kitermelt mennyiség jóval meghaladja az erdők természetes megújuló képességét.

A biodiverzitás csökkenése mellett komoly gondot jelent, hogy a kiirtott, nagy kiterjedésű összefüggő erdőségek az adott területeken földcsuszamlások és áradások potenciális forrásaivá válnak, mivel az esetek nagy részében a kitermelés után elmarad az új erdőtelepítés. A kiirtott természetes trópusi erdők helyét többnyire olajpálma-ültetvények vagy mezőgazdasági területek foglalják el. Ez utóbbi esetben a talaj igen hamar kimerül, így a gazdálkodóknak újabb földeket kell feltörniük.

Veszélyben a kelet-európai erdők

Az illegális fakereskedelem egyik legnagyobb felvevőpiacát az EU-tagállamok adják, ugyanakkor elsősorban az újonnan csatlakozó, illetve a környező országokban igen jelentős illegális fakitermelés folyik. Szakértők szerint Magyarországon ez nem számottevő, viszont Bulgáriában, Szlovákiában, Ukrajnában, valamint Romániában becslések szerint a kitermelt famennyiség 10-45 százaléka illegális forrásból származik. Ezeknek a területeknek a védelme azért is különösen fontos, mert olyan növény- és állatvilágnak biztosítanak élőhelyet, amelyek európai állományai jelentősen visszaszorultak vagy már eltűntek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik