Élet-Stílus

Üzemanyag­cel­lák hordozható videólejátszókba

A Samsung bemutatta legújabb üzemanyagcelláit, amelyeket kifejezetten hordozható videólejátszókba szánnak, mivel egyetlen feltöltéssel négy órán át folyamatos működést biztosítanak.

A JoongAng Daily a Samsung SDI részéről elhangzott nyilatkozatok alapján számolt be a fejlesztésekről. Ezeket a gyártó hordozható videólejátszókhoz szeretné gyártani, és állításuk szerint az eddig elkészült legtartósabb cellákról van szó. A négy óra folyamatos filmnézés ugyanis rekordnak számít, és a kisméretű metanol kártyák alkalmazásával az újratöltés is gyorsan megoldható.

A Samsung tervei szerint 2008-ban kezdődhet meg a most bejelentett üzemanyagcellák sorozatgyártása. Addigra a technológia segítségével készülő legújabb példányok jócskán maguk mögött hagyják a hagyományos lítium-ion akkumulátorokat, és nemcsak az üzemidő, hanem az újratöltés szempontjából is előrelépést jelentenek majd. Ez utóbbit kisméretű, mindössze 20 köbcentiméternyi metanolt tartalmazó kártyákkal oldanák meg, ám a méretet az elkövetkezendő három két éven még lejjebb szeretnék szorítani.

Az ár – ígéretük szerint – nem lesz probléma: a kicsinyke kártyák az eldobható öngyújtókhoz hasonló áron kerülnek majd a boltokba, így mindenki számára bőven megfizethetők lesznek. “Egy év és négy hónap alatt 3,9 millió dollárt öltünk az üzemanyagcella-technológia kifejlesztésébe, és 40 kutatónk vett részt a munkálatokban” – jelentette ki Yoon Seok-yeol, a Samsung kutatóközpontjának első embere. Nem vitás ugyanakkor, hogy a projekt jókora késedelmet szenvedett el: újfajta eszközeiket már 2004 áprilisában bemutatták, és akkor 2005-2007 között ígérték a megjelenést, ám a legutóbbi információk szerint erre még várnunk kell.

A konkurensek hasonlóképpen csúszásról voltak kénytelenek beszámolni: a Toshiba – amely tavaly szeptemberben ismertette új technológiáját – eredetileg 2005 végére ígérte mobiltelefonba és PDA-ba szánt celláit, azonban a dátumot nemrég 2007-re módosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik