Élet-Stílus

Összefogás a kémprogramok ellen

A McAfee, a Symantec Corporation, a Trend Micro Incorporated, az ICSA Labs és Thompson Cyber Security Labs összefognak, és irányelveket fogalmaznak meg a kémprogramokat és a tesztelési módokat illetően.

Az együttműködés elősegíti a kémprogramellenes alkalmazások továbbfejlesztését, valamint hogy a felhasználok nagyobb figyelmet szenteljenek ezeknek a technológiáknak.

A McAfee, a Symantec Corporation, a Trend Micro Incorporated, az ICSA Labs és Thompson Cyber Security Labs bejelentették megállapodásukat, amelynek értelmében azonosítási és tesztelési módszereket dolgoznak ki a kémprogram-ellenes technológiákra vonatkozóan. Az együttműködés eredményeként a vállalati és az egyéni felhasználók szélesebb körű ismeretekkel rendelkeznek majd az anti-spyware programok felhasználásában. A termékek tesztelése harmadik fél által értékelve, a tesztelési környezetre és betörés-érzékelésre vonatkozó közös szabványok alapján történik.

Növekvő fenyegetés

Az egyre nagyobb számban terjedő kémprogramok és az egyéb nem kívánatos technológiák jelentik a legnagyobb kockázatot a felhasználóknak és a vállalatoknak. Biztonsági szakértők szerint számuk évente mintegy 50-100 százalékkal növekszik. Szükségessé vált, hogy a kémprogramok betörését csökkentő megoldásokkal fellépjenek az egyre növekvő veszélyekkel szemben. Az együttműködés felszámolja a zűrzavart, és a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat válasszanak, amelyek megfelelnek egyéni igényeiknek.

Jelenleg a termékek tesztelőinek egy része az eredmények és a termék-ajánlások közlésekor dokumentálja a tesztelés mintáit és módszereit. Sokuk nagyon kis mennyiségű tesztanyaggal dolgozik, ennek következtében a kémprogram-ellenes technológiákat kínáló forgalmazókra vonatkozóan nincs összehasonlítási alap, így a felhasználók nem rendelkeznek pontos információkkal a számukra legmegfelelőbb termékekről és alkalmazásokról.

Összemérhető hatékonyság

„Óriási a zavar a piacon a kémprogramok eredetével és az elhárításukra kifejlesztett eszközökkel kapcsolatban” – mondta Larry Bridwell, az ICSA Labs képviseletében. „Ez a megállapodás jelenti az első és fontos lépést afelé, hogy az iparág eredményesen tudjon szembeszállni a kémprogramok elterjedésével a felhasználók érdekében, illetve biztonságosabb, hatékonyabb online környezetet biztosítson mindenkinek.”

A harmadik fél által történő értékelésre felállított egységes mértékrendszer alkalmazásával, és közös irányelvek kidolgozásával lehetővé válik, hogy a korábban nehezen mérhető tulajdonságok az egész iparágon belül egységessé váljanak, így a felhasználók is megfelelő módon össze tudják hasonlítani az alkalmazásokat.

A kémprogramok szakértőiből álló csoport jövőbeni kezdeményezései között szerepel az egyes tagok tapasztalatainak felhasználása a vírus-ellenes kutatásokban, információcsere a gyakorlati tanácsadás során, valamint egymás informálása váratlan eseményekről. A csoport a Kémprogram-ellenes Koalíció (Anti-Spyware Coalition – ASC) előírásait alkalmazza, és szorosan együttműködik a szervezettel a kutatási eszközök kifejlesztésére történő erőfeszítéseiben. A csoport számos tagja aktív vezető szerepet tölt be az ASC-ben.

Vincent Weafer, a Symantec fejlesztési igazgatója szerint a kémprogramokról történő információ-cserének, valamint a kémprogram-ellenes alkalmazások tesztelésére kidolgozott egységes módszereknek a felhasználók lesznek a haszonélvezői.

A csoport kémprogram-ellenes tesztelési módszerei és a gyakorlati tanácsok a www.spywaretesting.org címen olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik