Élet-Stílus

A Holdba csapódik a nyugdíjazott űrszonda

admin
admin

2006. 01. 31. 12:30

Lejár lassan a Hold körüli pályán dolgozó SMART-1 szonda ideje. Lehet, hogy egy nagy „csattanással" lesz vége a meghosszabbított küldetésnek.

A SMART-1 egy kisméretű, újszerű berendezésekkel felszerelt, a Holdig ionhajtóművel eljutatott szonda. Az eszköz 2003 szeptemberében indult, 2004 novemberére ért a Hold környezetébe. Az ESA fő célja a programmal egyes technológiai újítások kipróbálása, valamint a felszín távérzékelési módszerrel való feltérképezése volt. Tavaly ilyenkor döntés született a SMART-1-nek az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig történő üzemeltetéséről. Immár a kibővített időszak is a végéhez közeledik.

A Space.com értesülése szerint az ESA úgy tervezi, hogy idén augusztusban a SMART-1 a Hold felszínébe csapódik. Az elképzelések szerint a hidrazin hajtóanyag maradékának felhasználásával alacsony szögben „nekivezetnék” a 290 kg-os SMART-1-et a Hold innenső oldali felszínének. Jelenleg szakértői javaslatokat várnak, meg szeretnék becsülni a becsapódás várható hatását, és megpróbálnak egy optikai és infravörös megfigyelési kampányt szervezni az esemény idejére.

Hasonlóan végezte 1999-ben a NASA Lunar Prospector szondája. A kísérlet célja akkor az volt, hogy a Hold déli pólusának környékéről, egy állandóan árnyékban fekvő kráterbelsőből a becsapódás következtében kirepülő anyagban megtalálják a víz nyomát. Akkor sem a földi, sem az űrobszervatóriumok – köztük a Hubble-űrtávcső – nem észlelték a víz színképi nyomát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.