Élet-Stílus

Startol a szemle

Kedden Szabó István Rokonok című új filmjével elindul a 37. Magyar Filmszemle, a filmet azonban csak a VIP-vendégek és külföldiek nézhetik meg.


 

Kik döntenek?

Újdonságként idén három külföldi szakember is helyet kapott a filmszemle játékfilmes zsűrijében. A játékfilmes bírálóbizottság elnöke a görög származású Dimitri Eipides, tagja Mike Goodridge amerikai filmkritikus, Manuel Grosso, a sevillai filmfesztivál igazgatója, Balog Gábor operatőr, rendező, és Szász János rendező.

Az ünnepélyes megnyitóra kedden este 7 órakor kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvényen az életműdíjak és a Magyar Mozgókép Mestere Díj átadása után bemutatják Szabó István Rokonok című filmjét. A díjátadással egybekötött záróest 2006. február 7-én, kedden este 6 órakor lesz a Millenáris Teátrumban, de már előreláthatólag 15 órakor kiderül, hogy ki, milyen díjat nyer.

Már több mint 21 ezer jegyet eladtak

A nyitó- és a záróesemény között a Palace Mammut, a Millenáris Teátrum, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház mozitermeiben szemlézhet a közönség. A szervezőbizottság közlése szerint a nagy érdeklődés miatt már tíz pótelőadást is kitűztek, így mind a 460 programban szereplő filmre kapható már jegy. A pótvetítések között játék-, kísérleti és kisjátékfilmek egyaránt megtalálhatók: négy pótelőadást tartanak A gyertyák csonkig égnek című filmből, a Csak szex és más semmiből, a Taxidermiából, valamint egyet-egyet a K1-es, a K2-es, a K3-as, és a K4-es kísérleti és kisjátékfilmes blokkból. A jegyelővétel kezdete – január 27. – óta, három nap alatt összesen 21 460 jegyet adtak el a Filmszemle előadásaira.

Adaptációk versenye

A versenyprogramban idén összesen 103 alkotás indul. Játékfilm kategóriában 24 – 35 milliméteres filmre és elektronikára készült – alkotás került versenybe. A Szabó István ügynökmúltja miatt különös hangsúlyt kapó szemlenyitó Móricz Zsigmond-feldolgozás Rokonokon kívül nagy érdeklődés előz meg egy másik adaptációt:, A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor azonos című regényéből készült. Ennek a filmnek pedig az adott még szomorúbb aktualitást, hogy a az egyik főszerepet az azóta elhunyt Agárdy Gábor kapta, aki Konrádot, a valamikori barátot játssza.

Étteremkritikusok és malacfarkak

A filmszemle életműdíjasai

A 37. Magyar Filmszemle nyitóünnepségén Agárdy Gábor színművésznek, Dargay Attila animációs filmrendezőnek, György István filmrendezőnek és Szalontai Árpádné naplóvezetőnek adnak életműdíjat, míg a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Nepp József rajzfilmrendező veheti át január 31-én. Agárdy Gábor sajnos már nem tudja átvenni a kitüntetést.



A nagyjátékfilmek versenyprogramjában szerepel még ezeken kívül Bacsó Péter: De kik azok a Lumnitzer nővérek? című darabja is, amely a Népszabadság étteremkritikusainak állít emléket. Meg lehet nézni a Tímár Péter Herceg haladékát, amely a halál elől egyperces menedéket kapó Alida történetét meséli el. A könnyű vígjátéknak ígérkező Tibor vagyok, de hódítani akarok! vélhetően sokkal inkább a fiatal közönség körében arathat sikereket. Személyes múltidézést ígér a Taxidermia, amelyben félrelépő tisztiszolgának disznófarokkal született versenyző fia születik, majd állatpreparátor unokája. Ezek mellett természetesen rengeteg olyan film is versenyben lesz, amelyek már rég futnak a mozikban (Fej vagy írás, Csak szex és más semmi, Johanna, Üvegtigris 2., Szőke kóla), és persze sok olyan sötét lónak tűnő alkotás, amelyről egyelőre elég keveset lehet tudni.

Ismeretterjesző filmek is versenyeznek

Az előző években megszokottól eltérően a tudományos-ismeretterjesző filmek külön kategóriában, külön előzsűrivel versenyeztek. Két dokumentum, és egy-egy kísérleti-, ill. tudományos-ismeretterjesztő filmes előzsűri tett javaslatot a versenyprogramban való részvételre. Az előzsűri döntése értelmében 28 kísérleti- és kisjátékfilm (ezúttal közös kategóriában), 39 dokumentumfilm és 12 tudományos-ismeretterjesztő film képviseli a versenymezőnyt. Idén a versenyben nem induló művek is levetítésre kerülnek a szemle helyszínén, az alkotásokról külön katalógust is kiadnak.


Miután a FigyelőNet sikeresen akkreditálta tudósítóját a filmszemlére, a sajtóosztályon megtudtuk, hogy arra sajnos nincs lehetőség, hogy Szabó István filmjét megnézzük. Újabb zártkörű vetítést pedig kizárólag külföldi újságíróknak szerveznek. 


A Filmszemle programjait itt találja meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik