Élet-Stílus

Nemzetközi szemléken is arat a magyar rövidfilm

Két elismerést is bezsebelt a hétvégén Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn. Amerika legnagyobb független filmfesztiváljáról, a Sundance-ről különdíjjal, a franciaországi Angers-ből az ARTE-díjjal tért haza – olvasható a Magyar Filmunió honlapján.

A 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilmzsűrije különdíjjal ismerte el az egysnittes alkotást. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás, de a nagyvilág független producereinek is első számú szakmai rendezvénye. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást.

Ezzel egy időben Európában is újabb siker koronázta 2005. legsikeresebb rövidfilmjét: a francia Angers-ban „Premiers Plans” címmel megrendezett fiatal filmesek fesztiválján szintén a nyertesek között volt Kenyeres alkotása. A Before Dawn az ARTE kulturális televízió díját nyerte el a 18. Angers-i Fesztiválon. A hétvégi elismeréseket a Before Dawn 17. Trieszti Filmfesztiválon elnyert elismerő oklevele előzte meg csütörtök este.

A Before Dawn című filmet 2005-ben közel 40 filmfesztivál hívta meg programjába: Kenyeres Bálint Belo Horizonte-ben, Szentpétervárott, Szarajevóban, Leedsben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a filmszemlén, Belo Horizonte-ben és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával Kenyeres filmjének fényképezéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik