Élet-Stílus

Madárinfluenza-vírust találtak Cipruson

Az Európai Unió határaitól alig néhány kilométerre is felütötte a fejét a fertőzés a hétvégén, az Európai Bizottság azonnal betiltotta az állatbehozatalt Észak-Ciprusról.

A madárinfluenza-vírust a Törökország által ellenőrzött Észak-Ciprus hatóságai a múlt héten fedezték fel Famagusztában, a sziget keleti partján, és a weybridge-i, angliai közösségi laboratórium vasárnap erősítette meg, hogy a legveszélyesebb, H5N1-es variánsról van szó.

Az Európai Bizottság azonnal betiltotta az állatimportot Észak-Ciprusról az EU-ba és a görögök és törökök lakta részeket elválasztó fegyverszüneti vonalon megerősítették az ellenőrzéseket. A hatóságok utasították a farmereket, hogy zárják be az összes baromfit. Ciprus északi, Törökország ellenőrizte része formálisan nem tagja az EU-nak, csak a déli, görög rész.

Markusz Kyprianu egészségügyi uniós biztos próbálta csillapítani a pánikot. Az Európai Unió a világ leginkább felkészült térsége, ami a madárinfluenza elleni védekezést illeti – jelentette ki a hétvégén Görögországban ottani hírügynökségek szerint. Kyprianu nemrég az év végéig kiterjesztette az EU madár-megfigyelési programját és 2,4 millió eurót tett félre újabb kutatási célokra. A tagállamok pedig koordinálják egymást közt nemzeti felkészültségi programjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik