Élet-Stílus

Újabb csapat a Forma–1-ben

Az FIA elfogadta az új kiscsapat, az Aguri nevezését a 2006-os Forma–1-es világbajnokságra, így 11 csapat lesz ott március elején a rajtnál.

A Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalos közleményben erősítette meg a Super Aguri csapat nevezését: miután beérkezett az induláshoz szükséges pénzügyi garancia, valamint a részt vevő csapatok hozzájárulásával ellátott dokumentum, a Nemzetközi Automobil Szövetség elfogadta a Super Aguri nevezését a 2006-os FIA Forma–1-es világbajnokságra.

Tavaly októberben röppent fel először a hír, hogy új csapattal bővülne a Forma–1. Később, amikor hivatalossá vált a dolog, kiderült, hogy a háttérben a korábbi F1-es pilóta, Aguri Suzuki áll. Ám novemberben még nem sikerült befizetniük az FIA számára a nevezéshez szükséges 48 millió dollárt.

Ezután viszont már csak a többi csapat engedélyével fogadhatta el az FIA a Super Aguri csapat nevezését. A Jordanből átalakult Midland-istálló egy ideig hezitált, mivel félt, hogy egy esetleges Honda-támogatással a csapat megverné őket. Ez azért fontos, mert csak az első tíz csapat részesül a televíziós jogdíjakból, ám Bernie Ecclestone elsimította az ügyet.

Sőt, a Honda új autójának bemutatóján a csapatvezető Nick Fry elmondta, hogy nem foglalkoznak második számú csapat felépítésével, a világbajnokságra koncentrálnak, és az Aguri csak motorokat kap. Az Aguri teljesen japán csapat, Bridgestone gumikkal versenyeznek, és az első számú pilóta várhatóan Takuma Sato lesz.

A csapat az Arrows-istálló 2002-es kasztnijaival kezdi meg az évet. Az elaggott autókon nemcsak aerodinamikai módosításokat végeznek, de biztonságtechnikailag is módosítaniuk kell őket, hogy a törésteszteken megfeleljenek az elvárásoknak. 2006-os versenyautójuk várhatóan a San Marinó-i Nagydíjra készül el. A hírek szerint első tesztjüket február 15. és 20. között futják majd az Aguri autói. Ezzel jövőre ismét 22 autó vehet részt a versenyeken, akárcsak 2002-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik