Élet-Stílus

Európai jogosítvány: újabb nekifutás

Jóllehet az osztrákok eleddig ellenezték az egységes vezetői engedély ötletét, ám ennek dacára elnöksége idején Ausztria ismét megpróbálja átnyomni a javaslatot az Európai Tanácson.

A közlekedési miniszterek decemberben másodszor mondtak nemet az egységes európai jogosítvány bevezetésére, ám Ausztria az év közepéig újfent megpróbálkozik a javaslattal – erről Hubert Gorbach osztrák közlekedési miniszter és alkancellár beszélt az EP szakbizottságában. A miniszter szerint az egységes vezetői engedély nagyban hozzájárulna a közúti közlekedés biztonságához.

A polgárok nagy része azonban idegenkedik az új dokumentumtól, így nem csoda, hogy eddig több tagállam, köztük Ausztria is ellenezte az uniós jogosítvány bevezetését. A legnagyobb kételyeket a jelenlegi papírok úgymond kényszercseréje váltja ki.

Gorbach szerint az új dokumentumok kiállítását nem szabad újabb vizsgákhoz vagy orvosi vizsgálatokhoz kötni, és amennyire lehet, a költségeket is nagyon alacsonyan kell tartani. Arról, hogy ki viselje a költségeket, a miniszter szerint még tárgyalásokat fognak folytatni, mint ahogy arról is, hogy meddig tartson az átmeneti időszak (a legutóbbi tanácsi javaslat 26 évről szólt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik