Élet-Stílus

Világ körüli turnéra indul a 81 éves bluesnagyapa

B. B. King, a fáradhatatlan blueskirály, akit tavaly szeptemberben 80. születésnapján a műfaj imádói elhalmoztak a szeretetükkel, úgy döntött, hogy idén utoljára világ körüli turnéra indul.

Február 16-án Chicagóban kezdődnek a hazai koncertek, majd március 29-én kezdetét veszi az angliai turné is, ahol előreláthatólag öt fellépése lesz. Már korábban bejelentették, hogy az írek jelenlegi első számú gitármágusa, Gary Moore játszik vele ezeken az estéken. A világ körüli turné további részletei még nem ismertek, de tény, hogy King évente minimum 200 bulit lenyom, ha az egészsége engedi.

Legutóbbi nyilatkozata szerint a 80 évet alig érzi, talán csak akkor, ha egy dombra kell felszaladnia, vagy ha túl sok lépcsőt kell megmásznia. Mint a születésnapján adott interjúban elmondta, folytatnia kell, amíg megveszik a lemezeit és az emberek elmennek a koncertjeire, mert a blues kevés támogatást kap a médiumoktól.

Kifejezte örömét a 10 millió dolláros alaptőkével elindult, s várhatóan az idén elkészülő B. B. King múzeum építése miatt. Egyéniségére jellemző szerénységgel, itt sem magát tolta előtérbe, hanem azt hangsúlyozta, hogy a múzeummal a Mississippi-delta egykori bluesművészeinek emlékét kívánja ápolni, és azt szeretné, ha ezen a helyen magát a műfajt övezné tisztelet és szeretet.

Mint mondta, tudja, hogy az a bizonyos biológiai óra az ő esetében is ketyeg, Frank Sinatrát említette, aki életkoráról a Szeptember kapcsán énekelt. „Én már novemberben járok” – tette hozzá a rá jellemző mosoly kíséretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik