Élet-Stílus

Tavaly 16,5 ezer tonna e-hulladékot vettek vissza

A jogszabályok által előírtnál 65 százalékkal több, összesen 16,5 ezer tonna háztartási elektronikai hulladékot gyűjtöttek be tavaly a hazai kereskedők.

Az idén legalább 18 ezer tonnára kell növelni a visszavett készülékek mennyiségét, ám ennek a követelménynek a teljesítése sem okoz majd nehézséget. Ma már 4500 kereskedő fogadja vissza ingyen a régi berendezéseket, így akár 30 ezer tonnányi műszaki cikk szelektív begyűjtésére is lehetőség lesz 2006-ban. Az Európai Unió 40-42 ezer tonna átvételét írja elő 2008 végéig, ez lakosonként négy kilogrammnyi háztartási e-hulladék hasznosítását jelenti majd.

Az elektronikai berendezések ingyenes visszavétele tavaly augusztus 13-a óta kötelező az ilyen termékeket forgalmazó boltokban. A kereskedőket a jogszabály szerint azonban csak abban az esetben terheli visszavételi kötelezettség, ha a leselejtezni szándékozott berendezés darabszám és használati cél alapján megegyezik az újonnan vásárolt eszközzel. Magyarul a régi tévét csak akkor gyűjti be az üzlet, ha újat veszünk helyette. A gyakorlat egyébként engedékenyebbnek bizonyult a jogszabályoknál, sok kereskedő és márkaszerviz ugyanis nem köti új termék vásárlásához a régiek leadását.

A házhoz szállított nagy háztartási gépek esetében (hűtők, mosógépek) az üzleteknek kell gondoskodniuk a cseretárgy elszállításáról. A kisebb, szállítást nem igénylő termékeket, például a mobiltelefonokat a boltban kialakított gyűjtőhelyen vagy a hulladékudvarokban és a szervizekben lehet leadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik