Élet-Stílus

Melegrekord az Északi-sarkvidéken

Miközben Oroszországban és nálunk különösen csípős, zord hideg uralkodik, az Északi-sarkvidék melegrekordot él át.

A klímakutatók a valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletet mérték a sarkvidéken, a hónap átlaghőmérséklete eddig 10 Celsius fokkal volt magasabb a korábbi évekénél.

A Norvégiához tartozó Spitzbergák nyugati partjánál található Koldewey kutatóállomás 1200 kilométerre található az északi pólustól. A tenger- és sarkkutató központ 15 éve meteorológiai adatokat is gyűjt. Ezen időszak alatt az ideihez hasonlóan meleg januárt, még nem jegyeztek fel.

A Föld legészakibb lakott településeként számon tartott Ny-Ĺlesund januári nappali hőmérséklete rendszerint mínusz 12 Celsius fok körül mozog. Január 4-e óta azonban a hőmérséklet fagypont felett van az egykori bányászfaluban. Január 16-án plusz 6,5 Celsius fokot mértek, ami két fokkal magasabb az eddig valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletnél.

Nemcsak meleg van, hanem a hónap közepéig csapadék is háromszor több hullott, mint általában január során. A melegnek köszönhetően olvad az eddig lehullott hó is. A maradék havon és a tartósan fagyott talajban nehezen látható, ezért veszélyes, olvadt vízfolyások keletkeztek. A kutatók az állomást ezért már nem is igazán hagyják el. Komoly tavak képződtek a kutatóállomás épületei között is.

A sarkvidékeken a kutatók közel húsz éve tapasztalják a hőmérséklet fokozatos emelkedését. A klímamodellek a legnagyobb mértékű felmelegedést az elkövetkező évtizedekre is az Arktiszon és az Antarktiszon jósolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik