Élet-Stílus

Idén kezdődnek a kulturális főváros beruházások Pécsett

admin
admin

2006. 01. 24. 18:04

A tervek szerint még az idén megkezdődnek az Európa kulturális fővárosa 2010 címhez kötődő fejlesztések kivitelezési munkálatai Pécsett - jelentette ki Komor István, a Zsolnay Örökség Kezelő Kht. ügyvezetője kedden, a baranyai megyeszékhelyen.

Várjuk, hogy a város megállapodjon a kormánnyal a mintegy 36 milliárd forint összértékű beruházások finanszírozásának módjáról. Erre várhatóan a tavasszal kerül sor – mondta Komor István egy, a témában tartott lakossági tájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a kulturális főváros projekt 70 százalékban európai uniós forrásokból valósulna meg és külön fejezetet kapna a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben. Emellett számolnak a magántőke bevonásával is.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a beruházások döntő hányada Pécs keleti városrészében valósulna meg, a legnagyobb, mintegy 11 milliárd forint értékű vállalkozás pedig a Zsolnay negyed kialakítása lesz.

A munkák során helyreállítják a Zsolnay manufaktúrához köthető, XIX. század végén épült ingatlanokat, amelyek 2010-re új funkciót kapnak. Kortárs művészeti központot, ipartörténeti, valamint egy olyan Zsolnay múzeumot rendeznek be bennük, amely a gyár közelmúltban készült remekműveit tárja a látogatók elé.

Bókay Endre önkormányzati képviselő ehhez hozzátette: az elképzelések között van még konferenciaközpont, hangversenyterem, regionális könyvtár és informatikai központ, s egyebek mellett egy 1300 négyzetméter területű kiállítótér létrehozása is.

Bozóki András kulturális miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy a kormány magyar részről Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának. A baranyai megyeszékhely egy német várossal párban viseli majd a címet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.