Élet-Stílus

Együttműködik a budapesti és a kolozsvári opera

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött egymással a magyar operajátszást képviselő két intézmény, a Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera kedden, Budapesten.

A dokumentumot a kolozsvári dalszínház részéről Simon Gábor igazgató, a budapesti Operaház nevében Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató látta el kézjegyével; az Operaház Andrássy úti épületében rendezett ceremónián részt vett Schneider Márta, a kulturális tárca helyettes államtitkára is.

Az együttműködési megállapodásban az aláírók kinyilvánították, hogy a magyar operajátszást mindösszesen két önálló intézmény képviseli a világon, ezen túlmenően a magyar operatörténet kezdetei Kolozsvárhoz kötődnek, ahol 213 éve megszakítás nélkül játszanak operát. A Kolozsvári Magyar Opera továbbá nem pusztán a város operaháza, hanem az egész erdélyi magyar közösség számára hivatott közvetíteni az operaműfaj értékeit.

Hegyi Árpád Jutocsa kultúrtörténeti pillanatnak nevezte a két operaház számára kölcsönös előnyöket biztosító megállapodás aláírását. Az együttműködés elvi és általános alapjait keretbe foglaló megállapodás a közvetlen együttműködési formák között sorolja fel a rendszeres kölcsönös vendégjátékokat a repertoár szélesítésének szándékával. Koprodukciókat is terveznek, továbbá művészek cseréjét és kölcsönös koncertlehetőségek biztosítását a zenekaroknak.

Megnyitják egymás számára az intézmények archívumait, történeti gyűjteményeit és a kottatárakat, lehetővé téve ezzel az egységes szemléletű magyar operatörténeti kutatást, valamint a forrásanyagok gondozását és sajtó alá rendezését. A fiatal határon túli tehetségek gondozására operastúdiót terveznek nyitni, debütálási lehetőséget és mesterkurzusokat szerveznek.

Simon Gábor elmondta, hogy a kolozsvári operaház társulata első ízben 1991-ben járt vendégszereplésen Budapesten. Kesselyák Gergely, az Operaház január 1-jével kinevezett új fő-zeneigazgatója megjegyezte, a megállapodásban nem esik szó pénzről, de ez nem jelenti azt, hogy a felek felelőtlen anyagi kötelezettségvállalást tettek. Mint mondta, a megállapodás alapvetően azt a szándékot rögzíti, hogy a két intézmény szeretetteljes gondolkodással „összetolja” azt, amije van, azért, hogy abból mindenki jól járjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik