Élet-Stílus

Harmincezres leépítés a Fordnál

A Ford Motor 25-30 ezer fős leépítést, és 14 gyár bezárását tervezi 2012-ig, hogy egyensúlyba hozza évek óta veszteséges tevékenységét az észak-amerikai piacon – közölte a cég.

Az Egyesült Államok második legnagyobb autógyára Észak-Amerikában jelenleg 122 ezer főt foglalkoztat, a leépítés 20-25 százalék körüli lesz. A társaságnál hozzávetőleg 87 ezren dolgoznak órabérben, és 35 ezren havi fizetésért. A társaság vezérigazgatója, Bill Ford elmondta: minden szinten áldozatot kell hozni azért, hogy a gyár talpon tudjon maradni. Utalt arra, hogy a vezetői munkahelyek 12 százalékát is megszüntetik.

A vezérigazgató jelezte, hogy a 2002-ben beindított átalakítási program kezdi meghozni a gyümölcseit, tavaly csoportszinten a Ford a harmadik egymást követő évben volt nyereséges. A cég hétfőn 2 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett tavalyról, a 2004-es, 3,5 milliárdos nettó többlet helyett, de a cégcsoport közleménye elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a nehéz, sőt, kínos piaci körülmények dacára sikerült harmadik éve a nyereségzónában tartani a céget. A tényleges teljesítményt jobban tükröző, egyszeri tételek nélkül számolt adózott eredmény 4,3 milliárdról 2,5 milliárd dollárra csökkent.

A járműgyártás adó előtti mérlege egymilliárd dolláros veszteséget jelez, a 2004-es, 850 milliós adó előtti eredmény helyett. A visszaesést a túl nagy kiadásokkal és a termékpaletta nem jó összetételével magyarázták. Főleg Amerikában volt gyenge az üzlet: ott a járműgyártás adó előtti vesztesége 1,6 milliárd dollár volt az előző évi, 1,4 milliárd dolláros többlet után. Elemzők korábban úgy vélték: a Ford eltúlozta a sport-terepjárók gyártását, most, a drága benzin korszakában ezeket nehezebb eladni.

A forgalom csak kissé emelkedett: 171,7 milliárdról 178,1 milliárd dollárra. Az üzletmenetet egész évben rontották a szükségszerű árkedvezmények. Az autógyártás bevétele 154,5 milliárd dollárra nőtt a 2004-es 147,1 milliárdról, de Amerikában csökkent, 83 milliárdról 81,4 milliárd dollárra. Egész évben 6,818 millió járművet értékesítettek, mindössze 20 ezerrel többet, mint 2004-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik