Élet-Stílus

A Hammond orgona „királynője” az A38-as Hajón

A Szívhang sorozat 2006-ban is folytatódik az A38 Hajón. Január 25-én Rhoda Scott lép színpadra a Hajó gyomrában.

A kitűnő orgonista többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Ezúttal sajátos felállású trió tagjaként érkezik: az orgona-pozan-dob hangszerelés különleges dzsesszélményt ígér.

Rhoda Scott New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként, és az afroamerikai keresztény miliő, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt rá. Elkötelezte magát az orgona mellett, és amerikai, illetve franciaországi tanulmányok után – Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan – Franciaországban települt le. A klasszikus dzsessz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül bluesokig terjed széles repertoárja. Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi éppen a kiváló pozanossal, Sarah Morrow-val, akivel A38-as koncertjén is együtt muzsikál.

Kovács Linda a fiatal magyar énekesnő-generáció tehetséges és sokoldalú képviselője. A Zeneakadémia dzsessztanszakára járó hölgy reggae-t éppúgy énekel (a Koala zenekarban), mint dzsesszt (az Equinoxban, a Brezo Quartetben vagy a Kadában). Saját kvartettjét négy éve alapította. A Kovács Linda Trió különlegessége a dob nélküli bőgő-gitár-ének felállás. Finom, intim hangulatok, bensőségesség és elegancia: ezek jellemzik az együttes zenéjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik