Élet-Stílus

Fokozatosan zárják a Sió-zsilipet

admin
admin

2006. 01. 23. 13:25

Kevesebb vizet eresztenek le a Balatonból; hétfőtől fokozatosan zárják a siófoki zsilipet. Jelenleg 60 köbméter vizet engednek le másodpercenként a tóból, amit a tervek szerint február elejére 23 köbméterre mérsékelnek.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság képviseletében Csonki István közölte: a zárás csak fokozatosan hajtható végre, mivel a Sió-csatorna depója vízzel telített, ami egy hirtelen vízszint-csökkentéstől beomolhatna. A Balaton vízszintje hétfőn 108 centiméter volt, a vízeresztést a hideg nem befolyásolja.

A szakemberek számításai szerint a következő hónap elejére 100-102 centiméterre csökkenhet a tó vízszintje, ami már nem veszélyezteti a Balaton déli partján mélyebben fekvő településeket, ugyanakkor elegendő mennyiségű víz marad a tóban. A jelenlegi vízjogi szabályozás egyébkén 110 centiméterben határozza meg a maximális vízszintet.

Az igazgató egyúttal arról is tájékoztatott, hogy 250 hektáron elkezdődött a nádvágás a Balatonon. A vállalkozók közbeszerzési pályázaton nyerték el a munkát – közölte, hozzátéve: minél nagyobb területen fagy be a tó, annál gyorsabb ütemben dolgozhatnak. Ez azért is fontos, mert a környezetvédelmi előírások alapján a nádvágók február 28-ig folytathatják ezt a tevékenységet, azaz hiába is tudnának akár később is rámenni a gépekkel a befagyott tóra, nem háborgathatják a környezetet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.