Élet-Stílus

Fokozatosan zárják a Sió-zsilipet

admin

2006. 01. 23. 13:25

Kevesebb vizet eresztenek le a Balatonból; hétfőtől fokozatosan zárják a siófoki zsilipet. Jelenleg 60 köbméter vizet engednek le másodpercenként a tóból, amit a tervek szerint február elejére 23 köbméterre mérsékelnek.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság képviseletében Csonki István közölte: a zárás csak fokozatosan hajtható végre, mivel a Sió-csatorna depója vízzel telített, ami egy hirtelen vízszint-csökkentéstől beomolhatna. A Balaton vízszintje hétfőn 108 centiméter volt, a vízeresztést a hideg nem befolyásolja.

A szakemberek számításai szerint a következő hónap elejére 100-102 centiméterre csökkenhet a tó vízszintje, ami már nem veszélyezteti a Balaton déli partján mélyebben fekvő településeket, ugyanakkor elegendő mennyiségű víz marad a tóban. A jelenlegi vízjogi szabályozás egyébkén 110 centiméterben határozza meg a maximális vízszintet.

Az igazgató egyúttal arról is tájékoztatott, hogy 250 hektáron elkezdődött a nádvágás a Balatonon. A vállalkozók közbeszerzési pályázaton nyerték el a munkát – közölte, hozzátéve: minél nagyobb területen fagy be a tó, annál gyorsabb ütemben dolgozhatnak. Ez azért is fontos, mert a környezetvédelmi előírások alapján a nádvágók február 28-ig folytathatják ezt a tevékenységet, azaz hiába is tudnának akár később is rámenni a gépekkel a befagyott tóra, nem háborgathatják a környezetet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.