Élet-Stílus

Egy kínai térkép átírhatja a világtörténelmet

admin
admin

2006. 01. 20. 18:53

Egy kínai térképgyűjtő olyan ősi térképmásolatra bukkant, ami szerinte bizonyítja azokat a sokat vitatott elméleteket, melyek szerint egy kínai felfedező jutott el elsőként Amerikába és hajózta körbe a világot.

A gyűjtő – név szerint Liu Gang – a kínai Xinhua hírügynökségnek tett nyilatkozata szerint a térkép alátámasztja azt a nemrég napvilágot látott elméletet, amely megnyirbálná Kolombusz dicsőségét. A térkép szerint a kínaiak Zheng He vezetésével 70 évvel megelőzték az európai felfedezőt és olyan területeket is feltérképeztek, mint a déli sarkvidék és Kanada északi része.

A térképen 1763. szerepel dátumként, azonban azt is egyértelműen jelölték, hogy az eredeti 1418-ban készült – ez egybeesik Zheng He 1405 és 1432 közötti utazásaival. Liu 2001-ben 500 dollárért vásárolta meg a térképet egy másik gyűjtőtől Sanghajban, fontosságára azonban csak akkor eszmélt rá miután elolvasta Gavin Menzies “1421: Az év, amikor Kína felfedezte a világot” című könyvét.

Ebben a műben Menzies leírja, hogy a Zheng He admirálisai által megrajzolt térképeket európai térképészek lemásolták, majd a nagy nyugati felfedezők, mint Kolombusz, Magellán, Vasco Da Gama és James Cook széleskörűen alkalmazták azokat útjaik során. Menzies elméleteit az óceáni áramlatokról, a kontinentális passzátszelekről és a csillag-navigációról brit haditengerészeti parancsnokként megszerzett ismereteire alapozta. Könyve bár best-seller lett, rengeteg kritikát kapott a történészektől, főként azért, mert elméletét nagyon kevés bizonyítékkal tudta alátámasztani.

Zheng hatalmas, gyakran több száz hajóból álló flottát irányított és számos felfedező utat vezényelt le. Ezeket a Ming dinasztia Zhu Di császár halála után – elsősorban a flotta hatalmas fenntartási költségei miatt – betiltott, mivel azokat az új uralkodó elődjével szemben már nem volt hajlandó finanszírozni.

Zheng He utazásairól készült feljegyzések nagy része eltűnt, egy részét szándékosan semmisítették meg a tilalom miatt, míg jelentős része a pekingi császári palotában az 1420-as években pusztító tűzvésznek esett áldozatul. Liu szerint ezzel együtt is sok feljegyzés létezik még, a kínai tudósok azonban általában figyelmen kívül hagyták azokat, így most legtöbbjük különböző gyűjtemények vagy archívumok mélyén pihen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.