Élet-Stílus

Autóval Willy Fogg nyomában

Egy az üzemanyag-takarékos illetve hosszú távú vezetésre szakosodott házaspár új rekordra készül. Ezúttal is a kis fogyasztás lesz a középpontban.

Január 17-én John és Helen Taylor világkörüli útra indultak Londonból. Ebben semmi meglepő nem lenne, hiszen sok angol házaspár teszi meg ezt évente, csakhogy ők üzemanyag-hatékonysági túrára indultak.

A kísérlet során 25 országon áthaladva, 70 nap alatt körülbelül 28 970 km-t tesznek meg, maximum 50 tankolással. A londoni Waterloo Place-ről indultak, útba ejtve a The Reform Club-ot, ahonnan a legendás Phileas Fogg “A 80 nap alatt a Föld körül”-ben elindult útjára Verne Gyula könyvében. A tervek szerint a Taylor házaspár 1000 km-t autózik naponta, mire március végén visszatérnek Londonba, átutazzák Európát, Ázsiát, Ausztráliát és Amerikát.

Az út nem titkolt célja, hogy a házaspár újabb Guinness világcsúcsot állítson fel. Eddig 34-et teljesítettek, köztük az egy tankkal megtett leghosszabb távolság rekordját is ők tartják. Annak érdekében, hogy a kísérlet hivatalos rekorddá váljon, a házaspárnak be kell tartania a Guinness világrekordokra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően az út során csak egy irányban haladhatnak, legalább 28 970 km-t kell megtenniük, de a megtett táv nem haladhatja meg az Egyenlítő hosszát, és az autónak standard modellnek kell lennie. Erre a házaspár egy Volkswagen Golf 1.6 FSI-t választott, melyet az út során támogatójuk, a Shell lát el üzemanyaggal.

Ezenkívül 18 szabály és előírás határozza meg többek között az ellenőrző pontokat, azok koordinátáit, a független elbírálást, a menetnapló vezetését, a felügyelők személyét, az utazás előtti járművizsgálatot és a vezetési időt is.

Taylorék és kísérőik naponta 14 órát töltenek majd úton, éjjel-nappal vezetve, szigorú egészségügyi és biztonsági előírások betartásával. Annak érdekében, hogy elkerüljék a különböző betegségeket, amelyek akár a rekord felállítását is megakadályozhatják, szigorú rendszer szerint kell étkezniük. Csak egy szünetet tarthat a házaspár az út közepén: amikor megérkeznek Ausztráliába, elmennek a lányuk esküvőjére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik