Élet-Stílus

Több ezer dokumentum elázott a Széchényi Könyvtárban

admin
admin

2006. 01. 19. 12:38

Nyolcmillió forintos kár érte az Országos Széchényi Könyvtárat, mert egy nem használt vízvezeték megrepedt, és több ezer dokumentum elázott – jelenti a mult-kor.hu.

A csőtörés még múlt vasárnap, január 8-án történt, a vezeték a negyedik emeleti könyvfeldolgozó osztályon repedt meg, egy beépített szekrény mögött – mondta Monok István, a könyvtár főigazgatója. A dolgozók csak másnap – amikor munkába álltak – vették észre a csőtörést, azonban erre az időre már a második emeleti hírlap- és könyvraktárba is lefolyt a víz.

A csőtörésben 2500 könyv és 1200 kötegnyi hírlap sérült meg. Többek között korábbi kiadású Népszabadság, Délmagyarország és Békés megyei népújság, továbbá a két világháború közötti népszerű olvasmányok. Ezek a dokumentumok a muzeális raktár állományába tartoztak. A könyvtár főigazgatójának becslése szerint a kárérték megközelítőleg nyolcmillió forint lehet.

A könyvtár dolgozói a kötetek egy részét megszárították, de 76 hírlapcsomagot és 63 könyvet le kellett fagyasztani, mert csak egy speciális eljárással lehet belőlük a vizet úgy kivonni, hogy ne ragadjanak össze a lapok. Ez az eljárás azonban nagyon drága, előreláthatólag 5 millió forintba kerül majd – magyarázta Monok István.

Minden dokumentumot nem tudnak ezzel a módszerrel megmenteni, ezért a sérült könyvek, hírlapok listáját a könyvtárak között köröztetik, hátha van valahol másodpéldány. A főigazgató szerint jó a tűz- és vízvédelmi rendszer a könyvtárban, azonban a csőtörést okozó vezeték egyik intézményrajzon sem szerepelt, és feltehetően sok ilyen lehet még a könyvtárban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.