Élet-Stílus

Elhunyt Agárdy Gábor

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 84. évében elhunyt Agárdy Gábor Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze – közölte Albert Györgyi, a színművész utolsó filmjét forgalmazó cég sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

1922. augusztus 2-án született Szegeden. Pályáját 1937-ben kezdte a Szegedi Városi Színháznál. 1938-ban végzett az Országos Színészegyesület iskolájában. 1941-ig Szegeden, 1949-ig kisebb vidéki társulatoknál játszott. 1949–52-ig a Miskolci Nemzeti Színház tagja. 1952-től a Fővárosi Operettszínház, 1955-től az Ifjúsági Színház és a Petőfi Színház művésze. 1964 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze. Az évek során rengeteget dolgozott a Magyar Rádióban is.

Megszámlálhatatlan színházi szerepe mellett közel ötven filmben is láthattuk. A színművészeten kívül a festészetben is maradandót alkotott. 1967 óta munkáit több önálló kiállításon is bemutatták. Ikonfestményei megtalálhatók például a pannonhalmi apátságban, a Danyilov Kolostorban (Oroszország) és a Vatikánban.


Legutolsó filmszerepe a Márai Sándor regényből, A gyertyák csonkig égnekből készült film, amelyet a Filmszemlén mutatnak be. Ugyanitt kapja meg – sajnos most már csak poszthumusz – életműdíját.

Agárdy Gábor a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik