Élet-Stílus

Osztályozzák a természetes fürdőhelyek vízminőségét

Az Európai Parlament (EP) elfogadta a fürdőzésre használt folyók, tavak vízminőségéről szóló irányelvet, amelytől a fürdőzéssel járó kockázatok csökkenését és a fürdőzők jobb tájékoztatását várják.

A most elfogadott jogszabály által meghatározott határértékeket, minőségvizsgálati módszereket és fürdővíz-kategóriákat 2015-től vezetik be – tájékoztat az EP sajtóirodája.

A parlament a határértékek szigorítása fejében hozzájárult ahhoz, hogy a „kiváló”, „jó”, illetve „elégtelen” minősítések mellett bevezessék az „elfogadható” elnevezésű köztes kategóriát is. A tagállamoknak törekedniük kell arra, hogy fürdővizeik minősége elérje ezt a szintet. Egy átlagos fürdőző jelenleg 12 százalékos eséllyel kap valamilyen (főleg emésztőrendszeri, illetve légzőszervi) fertőzést, a határértékek megváltoztatásával a fürdőzésre alkalmasnak ítélt helyeken 7,5 százalékra csökken ez az arány.

Az EU jelentősen javítaná a fürdőzők tájékoztatását. Jelenleg egyes fürdőhelyek vízminőségéről sok esetben semmilyen információ nem érhető el, vagy csak elavult adatokhoz juthat a fürdőzni vágyó. A vízminőségről a jövőben az interneten is lehet majd aktuális információt találni, a fürdőhelyeken pedig Európa-szerte egységes tájékoztató táblák, szimbólumok fogják eligazítani a polgárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik