Élet-Stílus

Hibrid kukásautókat gyárthatnak Pécsett

A legkorszerűbb technikával ellátott hibrid és elektromos meghajtású kukásautókat készít egy magyar konzorcium 2008-tól Pécsett – jelenti a Greenfo.

Kossa György, a konzorcium egyik vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a hulladékgazdálkodó pécsi Biokom Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Rt., az Inter Tan-Ker Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem Energetika Tanszéke 2010-ig összesen 100 nagy hibrid és kisebb elektromos meghajtású kocsit kíván összeszerelni és értékesíteni. A konzorcium a technológia kifejlesztéséhez a közelmúltban 85,1 millió forintot nyert a GVOP pályázatán, amelyhez mintegy 94 millió forint önerőt tett hozzá. A projekt résztvevői 2007 őszére gyártják le a hibrid és elektromos hajtású kukásautó prototípusait, majd a Biokom Kft. pécsi telephelyén – várhatóan mintegy félmilliárd forintos beruházást követően – megkezdik a termelést.

A járművek felépítményét közbeszerzési eljárást követően vásároljuk, ezekbe szereljük a korszerű működést biztosító speciális hajtásláncokat és segédműveket – közölte Kossa. Ezek a korszerű kukásautók a mérési adatok szerint 50 kilométer óránkénti sebességre képesek, a benzinüzemű autók 20 százalékos és a dízelautók 30 százalékos hatásfokával szemben már 70 százalékos hatásfokkal működnek. A hibrid jármű üzemanyag-fogyasztása a „hagyományos” kukásautókéhoz képest 30-50, károsanyag-kibocsátása 70-90, zajkibocsátása és üzemeltetési költsége pedig 20-30 százalékkal kevesebb. A tisztán elektromos hajtású kocsiknál nincs emisszió.

A konzorcium a vállalkozásból mintegy 3,5 milliárd forint árbevételt remél, lévén hogy a kocsik darabja 35 millió forintba kerül majd. A korszerű kukásautók elődeiknél 20-25 százalékkal drágábbak, de áruk megtérül, hiszen fenntartásuk olcsóbb, életkoruk hosszabb lesz, és a környezetet kevésbé szennyezik – mondta Kossa György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik