Élet-Stílus

A legelhanyagoltabb emberi katasztrófák tízes listája

Top Ten listával emlékezetett csütörtökön New Yorkban az "Orvosok határok nélkül" nemzetközi szervezet az elfelejtett katasztrófákra, amelyek legtöbbjét évtizedeken át elhúzódó konfliktusok idézték elő.

A szervezet immár nyolcadszor hívja fel a figyelmet a lista kiadásával arra, hogy ezek a katasztrófák – nagyságuk ellenére – alig kaptak helyet a médiában. A listán hetedik alkalommal szerepel Kolumbia és a Kongói Demokratikus Köztársaság. Az “Orvosok határok nélkül” nemzetközi segélyszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy kongóiak milliói nélkülöznek és szenvednek erőszakot, amit azonban alig vesz észre a világ.

Kolumbiában az erőszakos cselekmények okozzák továbbra is a halálesetek többségét abban a harcban, amely a drogkereskedelem és a föld mélyén rejlő kincsek fölötti ellenőrzésért folyik.

A Szudán déli részében húsz éven folyt polgárháború hivatalos jelentés szerint 2005 januárjában véget ért, de ez mit sem változtatott a katasztrofális élelmiszerhiányon: a hat millió lakos többsége élelmiszersegélyre szorul. A szervezet által megnevezett majd minden régióban csaknem teljesen lerombolták az egészségügyi ellátást a fegyveres konfliktusok. Könnyen kezelhető betegségek, mint például a kanyaró és malária sok helyen akut válsághelyzetet idéznek elő.

Vallási és etnikai erőszak bénította meg az egészségügyi ellátást India északi részében is, ahol tovább emelkedik a tuberkulózisban és AIDS-ben elhunytak száma. A HIV-pandémiáról ugyan rendszeresen beszámol a sajtó, de a fejlődő országokban alkalmazható gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatás és fejlesztés gyakorlatilag nem létezik. A fertőzés gyerekeknél való kimutatásához igen drága technológia szükséges, és a megbetegedett csecsemők fele nem éri meg második születésnapját.

A legelhanyagoltabb emberi katasztrófák listáján szerepel Csecsenföld, Haiti, Észak-Uganda (ahol a lakosság 80 százaléka táborokban él), Elefántcsontpart, és Szomália, ahol százezer lakosra még ma is csak négy orvos és 28 ápolónő jut.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik