Élet-Stílus

Környezetvédelmi fejlesztések a Hortobágyon

A Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében természetvédelmi fejlesztések megvalósításához, valamint egy, a környezeti nevelést segítő erdei iskola kialakításához nyert támogatást a Hortobágyi Nemzeti Park.

Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója elmondta, hogy a 2005 és 2007 között megvalósuló programhoz az Európai Unió strukturális alapjaiból 75 százalékos támogatást nyújt, a hazai költségvetés biztosítja a további 25 százalékos önrészt.

A Karcag, Kunmadaras, valamint Nádudvar térségében megvalósuló – több mint 19 millió forintos – beruházás célja az élőhelyek természeti állapotának javítása és a fajok védelme.

A szatmárberegi tájvédelmi körzet egyik felső-tisza-vidéki pusztájának rekonstrukciójával a Helmec-szegi Holt-Tisza térségét jelenleg élő környezeti hatások minimálisra csökkentése, valamint a holtág körüli védőzóna kialakítása a cél. A beruházás összes értéke 34 millió forint.

Hozzátette: a Hortobágyon és a Bihari-sík térségében több mint 39 millió forint támogatásból túzokvédelmi program indul. A kipusztulással veszélyeztetett faj egyik legjelentősebb populációja Magyarországon található, a HNP területén 240 példány él, az országos állomány közel 25 százaléka.

Sándor István elmondta: a KIOP támogatásával a Hortobágyhoz tartozó Mártán egy erdei iskolát építenek. A tervek szerint kétszintes, 500 négyzetméter alapterületű, 40 fő befogadására alkalmas iskola 2007 tavaszára készül el. A 122 millió forintos beruházás az igazgató szerint a környezeti oktatás mellett más turisztikai feladatokat is ellát majd, szervesen összekapcsolódva a Hortobágyi Nemzeti Park több bemutatóterületével, valamint tanösvényeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik