Élet-Stílus

Ingyenmozi és gazdag programok a Magyar Kultúra Napján

Ingyenes éjszakai mozizással ünnepli a Magyar Kultúra Napját idén is a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház; az ünnep alkalmából a főváros több kerületében színes műsorok, könyvbemutatók várják az érdeklődőket a hét végén.

Az Uránia moziban pénteken kezdődik az ingyenes vetítéssorozat; 17 órától a mozi mindhárom termében egy-egy magyar dokumentumfilmmel indul a másnap hajnalig tartó program. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott eseményen műsorra tűznek minden, 2005-ben bemutatott magyar játékfilmet és az Urániában tavaly bemutatott magyar dokumentumfilmet; a mozizók a vígjátéktól a kortársopera-filmig kedvükre válogathatnak a kínálatban.

A XVII. kerületi Dózsa Művelődési Házban szombaton köszöntik a kultúra napját; Kiss György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból „Átfedések” címmel nyílik kiállítás. Az esti gálaműsorral egyben Bartók Béla születésének 125. évfordulójára emlékeznek. Bartók Béla tíz évig Rákoshegyen élt családjával, és számos zeneművét ott alkotta.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban ünnepi gálaműsort rendeznek vasárnap a 2006. évi Csokonai-díjjal kitüntetett alkotóművészek és -közösségek közreműködésével. Az alkotói és közösségi elismerést minden évben a kulturális tárca ítéli oda az amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, továbbá a képző-, fotó-, film-, video- és táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén működőknek; a kimagasló művészeti tevékenységet végző egyéni alkotóknak, pedagógusoknak, művészeti együtteseknek.

Az Erdős Renée Házban, ugyancsak a XVII. kerületben vasárnap nyílik meg az évek óta hagyományos kerületi képző-, ipar- és fotóművészek tárlata; átnyújtják az önkormányzat szakmai díját.

A Hagyományok Háza két darabot mutat be vasárnap. A pozsonyi és magyar diákok által alapított Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes a Felföldi levelek című műsorában a Kárpát-medencei hagyományos tánc- és zenei kultúrára emlékezik; a Magyar Állami Népi Együttes Az örök Kalotaszeg című műsorában egy bánffyhunyadi zenészcsalád, a Vargák (Csipások) zenéje kapcsán foglalja össze Kalotaszeg tipikus román, magyar és cigány népzenéjét, táncait.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az újvidéki Fórum Könyvkiadó új színháztörténeti kötetének hétfői bemutatójára hívja meg az érdeklődőket. Brestyánszki Boros Rozália Decennium című munkája – amelyet Pomogáts Béla irodalomtörténész mutat be – nagy értékű alapkutatás, amely a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának történetét dolgozza fel 1995 és 2005 között.

A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidárium kávézójában hétfőn Rutafának sok szép ága címmel rendeznek műsort, amely a reneszánsz kori Kárpát-medence zenei világából nyújt sokszínű keresztmetszetet; a művészetbarátok magyar reneszánsz lantdalokat, történeti és egyházi énekeket, népdalokat, virágénekeket hallgathatnak a többi között Balassi Bálint, Tinódi Sebestyén, Bakfark Bálint és Szenczi Molnár Albert műveiből.

A Magyar Kultúra Napja január 22-e, Kölcsey Ferenc 183 éve, 1823-ban ezen a napon írta a a Himnuszt Szatmárcsekén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik