Élet-Stílus

Homo- és transzszexuálisok arattak a Golden Globe-on

Négy díjat nyert Ang Lee meleg cowboyairól szóló Brokeback Mountain című filmdrámája. Emellett a nyíltan homoszexuális írót, Truman Capote-t megformáló színész és egy nemváltoztató színésznő is díjat kapott az Golden Globe átadásán.

Globe és Oscar


Az Oscar-díj előszobájának tartott  Golden Globe-díjat a mintegy 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítéli oda 13 filmes és 11 tévés kategóriában. Az Oscar-díjakat március 31-én osztja kia az amerikai filmakadémia, a jelöltek névsorát pedig január 31-én teszi közzé.

A Golden Globe-díjat osztó külföldi újságírók szövetségének (HFPA) honlapja szerint az Osacaron is komoly eséllyel induló két tehenészfiú titkos szerelmét bemutató Brokeback Mountain a rendezői és legjobb filmdráma, a legjobb forgatókönyv és a legjobb betétdalnak járó kategóriában tarolt. A homoerotikus történet olyan filmeket utasított a háta mögé mint az Elszánt diplomata (The Constant Gardener) című krimi, az amerikai kommunista boszorkányperekről szóló Good Night and Good Luck című, George Clooney rendezte alkotás, az Erőszakos múlt című gengszterfilm vagy Woody Allen Meccslabda (Match Point) című filmje.

Transz- és homoszexuális legjobb színészek

A drámai alkotás kategóriában Felicity Huffman kapta a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést: a Transamerica című filmben egy transzszexuális férfit alakít, aki a nemet váltó műtétre készül. A legjobb férfi főszereplő Arany Glóbuszát a drámai kategóriában Philip Seymour Hoffman nyerte el a Capote című film címszerepéért. A film arról szól, hogyan írta meg Truman Capote Hidegvérrel című könyvét.

Johnny Cash is aratott

A Nyughatatlan (Walk the line) című, Johnny Cashről szóló életrajzi alkotás három Golden Globe-ot vitt el a vígjáték-musical kategóriában: legjobb filmnek járó díjat, illetve a June Carter countryénekest alakító Reese Witherspoon és a Johnny Casht alakító Joaquin Phoenix legjobb női illetve férfi főszereplő díját.

A legjobb külföldi film kategóriában a Mennyország most című, Hany Abu-Assad rendezte palesztin film kapott Arany Glóbuszt. A film két barátról, öngyilkos merénylet végrehajtására kiszemelt palesztin fiatalemberről szól.

Nem mellékes mellékszereplők

George Clooney a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbusszal vigasztalódhatott: Sziriana (Syriana) című filmben a közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában egy CIA-ügynököt alakít. A legjobb női mellékszereplőnek Rachel Weisz színésznőt választották a hollywoodi külföldi tudósítók az Elszánt diplomata (The constant Gardener) című, John le Carré regénye alapján készült filmben nyújtott alakításáért.

A képernyő legjobbjai

A Golden Globe többek között abban különbözik az Oscartól, hogy itt tévés kategóriában is osztanak kitüntetéseket Idén a legjobb tévésorozat a dráma kategóriában a Lost, a vígjáték kategóriában pedig a Született feleségek lett. A tévéprodukciók között a legjobb színésznő a dráma kategóriában Geena Davis lett, aki az amerikai elnököt alakítja a Commander in Chief (Főparancsnok) című tévéfilmben.

A legjobb eredeti filmzenéért az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) kapott Arany Glóbuszt. Anthony Hopkins a korábbi bejelentésnek megfelelően pedig megkapta életműdíjátt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik