Élet-Stílus

Chagall Győrbe készül

Marc Chagall litográfiáiból és három olajfestményéből nyílik kiállítás február 16-án Győrött, a Városi Művészeti Múzeumban; ez lesz a vándorkiállítás utolsó magyarországi állomása - közölte a múzeum igazgatója.

A március 20-ig látható bemutatón az Odüsszeia című litográfia sorozatot és három olajfestményt tárnak az érdeklődők elé. A 43 színes litográfia a nizzai Marc Chagall Bibliai Üzenet Nemzeti Múzeum baráti társaságának tulajdonát képezi. Az 1970-es évek közepén készült Odüsszeia illusztrációkat a művész görögországi élményei és a hellén mítoszok inspirálták – mondta az igazgató, N. Mészáros Júlia, aki a húsz színből nyomtatott litográfiákat technikailag is bravúrosnak nevezte.

A szakember rámutatott: a kőnyomatokon Chagall művészetének minden fontos motívuma megtalálható. A litográfiák mellett felvonultatják a Szerelmespár hegedűssel, továbbá a Virágok és a Zsidó tóra című olajfestményeket, amelyek a művész unokájának tulajdonában vannak. A közgyűjtemény igazgatója reményét fejezte ki, hogy a tárlatot a szegedihez és a pécsihez hasonló érdeklődés kíséri: Szegeden 28 ezren látták, Pécsen pedig tízezren voltak kíváncsiak az alkotásokra. Jelenleg Debrecenben látható az anyag- mondta N. Mészáros Júlia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik