Élet-Stílus

Magyar Kulturális Fesztivál Indiában

admin
admin

2006. 01. 15. 16:56

A Bartók-jubileum köré szerveződve két hónapos Magyar Kulturális Fesztivál kezdődik az indiai Delhiben.

A közlemény szerint a március 25-ig tartó rendezvénysorozat nyitó programja a Magyar Fesztivál Vonósnégyes Mozart, Bartók és Weiner műveiből adott koncertje a Habitat Centerben, amelynek fővendége Jaipal Reddy indiai kulturális miniszter.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 19-én Bozóki András bemutatja Kertész Imre: Sorstalanság című regényének hindi fordítását, amelyből részleteket olvas fel Indu Mazaldan műfordító, majd díszelőadáson bemutatják a Sorstalanság című filmet.
Emellett a fesztivál fontosabb eseményei közé tartozik a Magyar Fesztivál Vonósnégyes koncertje, Mocsári Károly Liszt és Bartók zongoraestje, Bartók Béla életéről és munkásságáról szóló kiállítás és dokumentumfilm vetítés, a Magyar Állami Népi Együttes Bartók koncertje és a magyar filmművészet néhány alkotásának bemutatása.

A NKÖM tájékoztatása szerint a Magyar Kulturális Fesztivál részeként a delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ és a Cine Appriciation Forum, Chennai (Madras) közös szervezésében március 20. és 24. között Magyar Filmhét lesz Indiában. Az eseményen bemutatják Mészáros Márta A temetetlen halott, Szabó István Csodálatos Júlia, Koltai Lajos Sorstalanság, Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut, valamint Gödrös Frigyes Glamour című filmjét.

India tartózkodása során Bozóki András tárgyal Jaipal Reddy indiai kulturális miniszterrel a két ország közötti kulturális csereprogramról. Egyrészt az Indiai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből összeállított Prakriti-Purusa kiállítás magyarországi fogadásával kapcsolatos egyezségről tárgyalnak majd, másrészt Bozóki András kezdeményezni fogja a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából egy nagyszabású, a magyar kultúra egy korszakának átfogóbb bemutatására törekvő, értékes régészeti múzeumi anyag bemutatását.
Bozóki András emellett javaslatot tesz egy festészeti kiállítás cserére, illetve egy magyar kamarazenekar 2006 őszi indiai turnéjára .

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.