Élet-Stílus

Anyagminták a Wild-2 üstökösről

Útnak indította a Föld felé a Wild-2 üstökösről gyűjtött rendkívül értékes, egy kapszulába zárt anyagmintákat a Stardust (Csillagpor) elnevezésű amerikai űrszonda közép-európai idő szerint vasárnap reggel.

Földtől 111 ezer kilométer távolságban lévő űrszonda ezután végleges Nap körül pályára áll. Az összesen 46 kilogramm súlyú kapszulának közép-európai idő szerint vasárnap 11 óra 12 perckor kell landolnia az egyesült államokbeli Utah állam egyik katonai támaszpontján, ahonnan helikopterrel szállítják a houstoni Kennedy űrközpontba. A kapszula előreláthatólag eléri az óránkénti 46 660 kilométeres rekordsebességet, mielőtt a Föld légköréhez érkezik, majd egy ejtőernyővel a sivatagban földet ér.

Ha az akció sikerrel jár, ez lesz az első olyan küldetés, amelynek során egy űrjármű a Holdon túl fogott be csillagport és elsősorban is üstökösből származó anyagmintákat. A legelfogadottabb elmélet szerint az üstökösök a 4,5 milliárd éves Naprendszer ősi anyagát tartalmazzák, így tudományos szempontból igen érdekesek az űrkutatók számára.

A tudósok abban reménykednek, hogy az anyagminták elvezetik őket a Naprendszer keletkezésének nyitjára. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondáját 1999. február 7-én bocsátották fel a floridai űrközpontból. A 385 kilogramm súlyú kutató robotberendezés ellipszis alakú, Nap körüli pályára állt, hogy meg tudja közelíteni a Wild 2 üstökös magját, és annak csóvájából anyagmintákat gyűjtsön.

A anyagmintát a szonda 2004-ben gyűjtötte össze, és a szemcsék olyan picik, hogy csak mikroszkópon keresztül elemezhetőek. A kávéskanálnyi űranyag tíz évnyi munkát ad a kutatóknak. Tevékenységüket segítendő a kaliforniai Berkeley egyetem több mint 30 ezer önkéntest toborzott, akik interneten keresztül egy nagy teljesítményű virtuális mikroszkóppal vizsgálódhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik