Élet-Stílus

Persányi: egyre több jut környezetvédelemre

admin
admin

2006. 01. 12. 14:27

Egyre nagyobb összeg jut környezetvédelemre, természetvédelemre, vízügyi feladatokra: a múlt évben ez az összeg 170 milliárd forint volt, idén pedig 250 milliárd forint lesz – hangsúlyozta Persányi Miklós, a környezetevédelmi tárca vezetője.

Valamennyi magyarországi erőmű, ipari üzem, fűtőmű teljesíti már az európai uniós normákat, az ország uniós vállalásának megfelelően a csomagolási hulladékok 50 százaléka már hasznosul.


Szelektív hulladékgyűjtés


A szelektív hulladékgyűjtés kezd gyakorlattá válni, erre már országszerte 4 millió lakos részére 4 ezer gyűjtőpont áll rendelkezésre – jegyezte meg a miniszter. A szelektív hulladékgyűjtés további eredményeivel együtt feladatot ad majd a biológiailag lebomló hulladékfajták egyre nagyobb arányú hasznosítása, valamint a veszélyes komponensek további kivonása a kommunális hulladékból.


Korábbi szennyezések

A korábbi időszakból hátrahagyott szennyezések felszámolására az utóbbi években mintegy 200 helyszínen 23 milliárd forintot költöttek, ez a program folytatódik, többek között a nagytétényi területen, a budafoki barlanglakásoknál, a mecseki uránbányánál és a balatonfűzfői gyártelepen. Elkezdődhetett az azbesztszigetelés felszámolása három lakótelepen, amely az ilyen szigeteléssel készített épületeknek egyötödét jelenti. Tehát van még mit tenni ezen a területen is – mondta a miniszter.


Vízügyi programok

Az új Vásárhelyi-terv szerződéssel lekötött munkáinak aránya 30,4 milliárd forint értékű. A 22 árvíz- és természetvédelmet szolgáló fejlesztésből 9 már befejeződött, a továbbiaknál is elkészül még az idén a kivitelezés. Az idén további programokat indítanak, így például Cigándon, a ricsei főcsatornánál és Tiszaroffon elkészülhet az alpári nyári gát és más munkálatok.

Szólt arról is, hogy a közcsatornát használó lakások aránya már eléri a 65 százalékot, idén pedig 67 százalékra javul ez az arány. A biológiailag is tisztított szennyvizek aránya már 68 százalék, ezt az arányt az idén 70 százalékra kívánják javítani. Idén az Észak-Alföldön elkezdődhet az ivóvízminőség-javító program 5 milliárd forint értékben.


Új szabályok

A szennyező fizet elv érvényesítése érdekében új környezetügyi gazdasági szabályozókat vezettek be. Ilyen például a környezetterhelési díj, a darabalapú termékdíj, az energiaadó, az üvegházgázok kvótakereskedelme. Kormányrendelet szól a betétdíj alkalmalzásáról, több terméknél előírták a visszavételi kötelezettséget. Egyes tevékenységeknél a környezeti károk felszámolásának finanszírozásához biztosítékadási és céltartalék-képzési kötelezettséget vezettek be, az erre vonatkozó részletes szabályokat a most kidolgozás alatt lévő kormányrendelet jelöli ki.

A miniszter a természetvédelmi eredményekről többek között elmondta: kijelölték és kihirdették a Natura 2000 hálózatot, amely az ország területének 20,6 százalékán, 1 millió 950 ezer hektáron jelent az Európai Unió irányelveinek megfelelő természeti védelmet. A nemzetipark-igazgatóságok vagyonkezelésében lévő védett természeti területek nagysága a néhány évvel ezelőtti 225 ezer hektár helyett már eléri a 300 ezer hektárt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.