Élet-Stílus

Mit keresünk az interneten?

admin
admin

2006. 01. 12. 13:32

Harry Potter, József Attila, a Suzuki, Görög Zita, Caramel, a Csacska Angyal - ezeket a kulcsszavakat ütötték be 2005-ben kategóriájukban a legtöbbször az egyik magyar nyelvű keresőprogramba.

Múltidéző 2005 – Tematikus Top3 

Költők
1. József Attila
2. Petőfi Sándor
3. Ady Endre
 
Számítógépes játék
1. GTA San Andreas
2. The Sims 2
3. Call of Duty
 
Szoftver
1. MSN Messenger
2. NERO
3. NOD32
 
Sorozat
1. Csacska Angyal
2. Bűbájos boszorkák
3. Jóbarátok
 
Külföldi ország
1. Horvátország
2. Egyiptom
3. Görögország
 
Mese
1. Harry Potter
2. South Park
3. Micimackó
 
Autómárka
1. Suzuki
2. BMW
2. Opel
 
Külföldi együttes, előadó
1. Greenday
2. Britney Spears
3. Eminem
 
Hazai együttes
1. Hooligans
2. Tankcsapda
3. NOX
 
Hazai előadó
1. Torres Dani
2. Caramel
3. Oláh Ibolya
 
Külföldi híresség
1. Brad Pitt
2. Orlando Bloom
3. Angelina Jolie
 
Hazai ismertség
1. Görög Zita
2. Csisztu Zsuzsa
3. Konta Barbara


Magyarországon először készült olyan tematikus toplista, amely az internetezők által legkeresettebb kulcsszavakat egy év távlatában vizsgálja. A Kurzor.hu internetes kereső „Múltidéző 2005″ összeállításából kiderült, hogy az internetezők felhasználói programok iránti érdeklődésének fókuszában a csevegést, CD írást, valamint a vírusvédelmet biztosító alkalmazások álltak. A Top3-as lista élén az MSN Messenger végzett, míg a második és harmadik helyet a NERO CD író alkalmazás és a NOD32 antivírus rendszer szerezte meg.

Érettségi környékén József Attila, Petőfi, Ady a legkeresettebb

A hagyományos mesehősöket mára egyértelműen háttérbe szorítják a modern figurák: míg Harry Potter az abszolút rangsort tekintve is a legkeresettebb, addig egyetlen klasszikus szereplőként Micimackó csak a középmezőnyig jutott. A szépirodalom területéről leggyakrabban József Attila, Petőfi Sándor és Ady Endre nevére kerestek rá az internetezők, akik elsősorban az érettségi környékén szorultak online segítségre.

Az irodalom mellett a szórakozás egyéb formáiról sem felejtkezett el a felmérés. 2005-ben a sorozatok „kategóriájában” toronymagasan a Csacska Angyal győzött, megelőzve a Bűbájos boszorkákat és a Jóbarátokat, míg a számítógépes játékok rangsorában a GTA San Andreas vitte a pálmát.

A hazai utazási szokások ismeretében nem meglepő, hogy a leggyakrabban begépelt külföldi ország Horvátország volt, amit Egyiptom és Görögország követett. A gépkocsik kategóriáját jelentős előnnyel a „mi autónk” nyerte a BMW és az Opel előtt.

A Megasztár a neten is tarolt

Láthatóan a sztárvilág pletykái sem kerülték el az internet-használók figyelmét. Orlando Bloomot közrefogva, vélhetően szerelmi életük körüli titkolózásnak köszönhetően kerülhetett be az első háromba Brad Pitt és Angelina Jolie, míg a külföldi előadók közül a Greenday új albumának, Britney Spears kisbabájának, Eminem pedig folyamatos botrányainak köszönheti dobogós helyét.

A magyar könnyűzenei együttesek élén a Hooligans, a Tankcsapda és a NOX végzett, míg az önálló előadóművészek helyezettségét jelentősen befolyásolta a tavalyi év egyik legkedveltebb televíziós produkciója a Megasztár, melynek népszerűségét jól mutatja, hogy magát a műsort is a száz leggyakrabban keresett kifejezés között találhatjuk. A hazai énekesek közül így a Megasztárban megismert előadók törtek a csúcsra, a legutóbbi győztes Molnár Ferenc „Caramelt” azonban megelőzte a tinilányok kedvence, Torres Dani. Míg a hölgyeket ebben a kategóriában egyedül a harmadik helyre került Oláh Ibolya képviseli, a zeneiparon kívüli hazai ismertségek között egyértelműen a nők taroltak. Az internetezők Görög Zita, Csisztu Zsuzsa, majd Konta Barbara nevét írták be leggyakrabban a Kurzor.hu keresőablakába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.