Élet-Stílus

Csalt az emberi embriót klónozó tudós

A klónozással foglalkozó, egy hónapja hitelét vesztett dél-koreai tudós, Hwang Woo-suk munkásságának vizsgálata további manipulációkat tárt föl a kutatásában.

Dr. Hwang mérföldkőnek számító állítása, miszerint sikerült emberi embrionális őssejteket klónoznia, hamisnak bizonyult, állapította meg egy egyetemi vizsgálóbizottság. A bizottság viszont elfogadta, hogy a tudós hozta létre a világ első klónozott kutyáját. Dr. Hwang elismerte a hibáit, de azt állítja, hogy munkája szabotázs áldozata lett.

Nincs bizonyíték

Dr. Hwang 2004-ben azt állította az amerikai Science folyóiratban megjelent cikkében, hogy csoportjának sikerült klónozott emberi embrióból őssejtvonalat létrehoznia. Az eredményt óriási tudományos áttörésként értékelték egy sor degeneratív betegség – így a cukorbaj és a Parkinson-kór – gyógyításának kutatásában.

A szöuli egyetem kilenc tagból álló bizottsága – amely egy hónapon át vizsgálta dr. Hwang munkásságát – a következőt tette közzé most kedden ismertetett nyilatkozatában: „A 2004-es cikket hamis adatok alapján írták, hogy kimutassák, az őssejtek DNS-e egyezik az eredeti donor embrióéval, holott nem egyezett.” A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a dél-koreai csoport „nem tudott semmilyen bizonyítékkal szolgálni, ami azt igazolta volna, hogy egyáltalán létrehoztak valamikor klónozott embrionális őssejteket”.

Ugyanez a vizsgálóbizottság tárta föl a múlt hónapban, hogy koholmány egy későbbi cikk is, amely azt a látszatot keltette, hogy Hwang klónozási munkássága még tovább haladt. A 2005 májusában, szintén a Science-ben megjelent cikkben Hwang azt állította, „egyénekre szabott” őssejteket fejlesztett ki.

Az egyetemi bizottság nem mondta, milyen szankciókkal sújtja dr. Hwangot a vizsgálat eredményei nyomán, de azt állították, hogy „szigorú” büntetést kell kiszabni. A kutatót máris megfosztották dél-koreai állami kitüntetésétől. Dr. Hwang tavaly kapta meg „a legfőbb tudós” címet, amely öt éven át folyósítandó, évi 3 millió dolláros juttatással jár. Nagy valószínűséggel Hwang elveszti valamennyi, munkásságáért neki ítélt címét.

Kutyát tényleg klónoztak

Dr. Hwang megszégyenülése alaposan megrázta a dél-koreaiakat, akik közül sokan nemzeti hősként tekintettek az úttörő klónozóra. Néhány elemző a tudós bukását a jelenkori történelem egyik legnagyobb tudományos csalásaként értékeli.

Dr. Hwang a múlt hónapban lemondott egyetemi pozíciójáról, és eltűnt a nyilvánosság elől. Egyetlen sovány vigasza maradt. Az egyetemi bizottság megállapította, hogy az a kísérlet, amelyben Hwang és csoportja egy kutyát klónozott, tényleg hiteles.

A Snuppy nevű, hároméves afgán agárról a bizottság DNS-vizsgálatokkal kimutatta, hogy genetikailag valóban azonos az apjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik