Élet-Stílus

Bozóki kinevezéseit vitatják a művészeti szervezetek

admin
admin

2006. 01. 12. 17:40

Szakmai érdekvédelmi szervezetek szerint Bozóki András kulturális miniszter önkényesen, a szakmai testületek javaslatait figyelmen kívül hagyva nevezett ki kurátorokat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba - a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett bíráló levelet csütörtökön juttatták el a szervezetek az MTI-nek.

Az NKA szakmai kollégiumai minden év elején részlegesen megújulnak, a négy évre szóló mandátumok lejártával új kurátorokat neveznek ki; az országos szakmai szervezetek a kurátorok felét delegálják, a másik felét a miniszter nevezi ki. Az NKA keddi tisztújító ünnepségén 23 új kurátor vehette át megbízását.

Bozóki András az MTI-nek nyilatkozva akkor visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a színházi, a tánc, valamint a zenei kollégiumnál az általa kinevezett kurátorok esetében nem vette figyelembe a szakmai szervezetek véleményét. Azt mondta, törvény adta jogát gyakorolta, másfelől tanácsadóival egyeztetett és “szakmailag elsőrangú embereket” választott ki. Kifejtette: olyan embereket nevezett ki, akik az általa képviselt nyitottabb kultúrpolitikát képviselik, és a szemléletváltást az NKA-n belül meg tudják valósítani.

A Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Zenei Tanács a tisztújítás után levelet intézett a kormányfőhöz; álláspontjuk szerint a szakma “belülről” jobban tudja, milyen személyre van szükség a különböző irányzatok és területek optimális képviselete érdekében.

Mint fogalmaznak, “az eljárás tehát nem jogsértő, csak nem elegáns, nemhogy a szakmai szervezetek munkáját és véleményét nem tiszteli, sárba tiporja a demokráciát, ami így csak látszat demokrácia”.

Kis János, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke az MTI-nek elmondta, több órás egyeztetés után döntötték el, kik lehetnek a leghitelesebb személyek. A tánc kollégiumba néptáncosokat javasoltak, amit a miniszter nem vett figyelembe. Hangsúlyozta, hogy levelüknek nincs semmiféle politikai indíttatása, a szakma védelmében emelnek szót.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára úgy fogalmazott: az érdekvédelmi szervezetek javaslata a szakma széles spektrumának képviseletét tükrözte, ezzel szemben a miniszter választása nem erről tanúskodik. Hozzáfűzte: a színházi kollégiumba a miniszter döntése miatt nem került be vidéki színházi szakember, a zeneiben pedig kevés a komolyzenei szakértő, a tárca vezetője mégis könnyűzenei szakembereket nevezett ki.

A szakmai szervezetek – mint levelükben olvasható – úgy gondolják, hogy a kulturális élet választott képviselői ellenében, s nem értük született döntés. Azt szeretnék, ha a jövőben a kormány bármely tagja valóban a szakmai szervezetek véleményére támaszkodva hozná meg döntését.

László Boglár miniszterelnöki sajtófőnök az MTI-vel közölte: megkapták a levelet, a kormányfő válaszolni fog rá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.