Élet-Stílus

Bálnavadászok és zöldek antarktiszi viadala

Az újzélandi haditengerészet egyik felderítő gépét küldte az antarktiszi térségbe a japán bálnavadászok és a környezetvédő szervezetek hajói közötti csatározások megfigyelésére, de nem hajlandó hadihajót vezényelni a térségbe.

Chris Carter új-zélandi környezetvédelmi miniszter szerdán arra hivatkozva utasította el a Zöldek által egy fregatt odairányítására vonatkozólag beterjesztett kérést, hogy a haditengerészetnek nincs törvényes felhatalmazása a nemzetközi vizeken való akcióra. A Greenpeace és egy másik, “A tenger pásztora” elnevezésű környezetvédő szervezet hajói december 21. óta igyekszenek zavarni a hat japán bálnavadász hajó tevékenységét a déli sarkvidék térségében.

A Greenpeace szervezet Arctic Sunrise nevű hajója vasárnap ütközött az egyik japán hajóval, de a koccanásnak nem voltak áldozatai és nagyobb károkat sem okozott.

Paul Watson, a Greenpeace egyik régi tagja, aki “A tenger pásztora” szervezet alapítója is egyben, kedden kilátásba helyezte, hogy “megrohamozzák” a japán bálnavadász flotta hajóit. Japán időről időre bírálat tárgya a bálnavadászat miatt, amelyet “tudományos kutatás” címén folytat.

Az ilyesfajta fogás az egyedüli engedélyezett kivétel a Nemzetközi Bálnatanács által a kereskedelmi célú bálnavadászatra 1986-ban meghirdetett moratórium alól. Japán nemrég bejelentette, hogy 2006-ban megkétszerezi a “tudományos” célból elejtendő bálnák számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik